9. Sınıf Fizik Kuvvet ve Hareket Klasik Sorular

9. sınıf fizik müfredatının en önemli konularından biri kuvvet ve hareket konusudur. Kuvvet ve hareket konusunda test bilgimizin iyi olması için klasik soruları da iyi çözüyor olmamız gerekir. Ayrıca yazılı sınavlarda sorular genellikle klasik olacağı için bu tarz soruları da nasıl cevaplamamız gerektiğini bilmeliyiz.

Bu yazıda kuvvet ve hareket konusuyla ilgili 9. sınıf seviyesinde bazı klasik sorular ve çözümlerini paylaşacağız. Böylece hem konu ile ilgili bilgilerimizi pekiştirecek hem de yazılıya hazırlık yapacağız.

9. Sınıf Kuvvet ve Hareket Çözümlü Sorular

Soru #1: A şehrinden B şehrine bir araç 4 saatte varmıştır. İki şehir arası mesafe 300 km kadardır. Ancak araç B şehrine varmadan C şehrine de uğradığı için araç toplam 600 km yol yapmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda;

a) aracın yol boyunca ortalama sürati nedir?

b) aracın ortalama hızı nedir?

Çözüm: Sürat ile hız arasındaki fark birinde yer değiştirmeyi, diğerinde ise gidilen yolu esas almasıdır. Bu açında sürat = gidilen yol / zaman olduğu için ortalama sürat = 600 km / 4 = 150 km/s olur.

Aracın ortalama hızı için yer değiştirmeye bakmamız gerekir. İki şehir arasındaki mesafe 300 km olduğuna göre 300 km / 4 = 75 km/s bulunur.


Soru #2: Bir hareketli A noktasından B noktasına gidip tekrar A noktasına geri dönerken A noktasına 50 m mesafede duruyor. A ve B noktaları arasındaki mesafe 400 m olduğuna göre hareketlinin gittiği yolun yer değiştirmeye oranı nedir?

Çözüm: Hareketli A noktasına 50 metre mesafede durduğuna göre hareket sonucunda yer değiştirme 50 metre kadar olmuştur. Ancak bu sürede gidilen yol B noktasına gidilip dönüldüğü için 400 + (400 – 50) = 750 m olur.

Bu durumda gidilen yolun yer değiştirmeye oranı 750 / 50 = 15 olacaktır.


Soru #3: 36 km yolu yarım saatte alan bir kişinin hızı kaç m/s olur?

Çözüm: Soruda birimlere dikkat etmek gerekir. Sorunun cevabını m/s şeklinde istendiğine göre uzunluk ve süreyi de buna göre çevirmek gerekir. 36 km = 36000 m ve yarım saat = 30.60 = 1800 saniye olur.

Bu durumda hız 36000 m / 1800 = 20 m/s olur.


Soru #4: İvme nedir tanımlayınız?

Cevap: Birim zamandaki hız değişimine ivme nedir. Hızlanan bir cismin ivmesi pozitif, yavaşlayan bir cismin ivmesi negatiftir. Sabit hızlı bir cismin ise ivmesi 0 olur.


Soru #5: Evrendeki dört temel kuvvet hangileridir?

Cevap: Evrendeki dört temel kuvveti şöyle sıralayabiliriz:

  1. Kütle çekim kuvveti
  2. Elektromanyetik kuvvet
  3. Güçlü nükleer kuvvet
  4. Zayıf nükleer kuvvet

Soru #6: Yolda duran bir cisme etkiyen net kuvvet 10 N şeklindedir. Buna göre bu aracın hareketi hakkında ne söylenebilir?

Çözüm: Ortamda sürtünme dahi olsa etkiyen net kuvvet pozitifse araç hareket edecektir. Kuvvet etkisinde hareket olduğu zaman da ivmeli hareket olacaktır. Yani cisim hızlanacaktır.


Soru #7: Kuvvet ve ivme grafiği çizildiğinde bu grafiğin eğimi bize hangi büyüklüğü verir?

Çözüm: Kuvvet ile ivme arasında F = m.a eşitliği vardır. Burada m’yi yalnız bırakırsa m = F / a olur. Bu da grafiğin eğimi demektir. Bu nedenle kuvvet – ivme grafiğinin eğitimi kütle olacaktır.


Soru #8: Harekete engel olan kuvvet hangi kuvvettir?

Çözüm: Cisimlerin hareketine engel olan kuvvet sürtünme kuvvetidir. Sürtünme kuvveti cisimleri hareket ettiremez. Ancak hareket etmelerine engel olabilir.


Soru #9: İki gezegen arasındaki kütle çekim kuvveti nelere bağlıdır?

Çözüm: Formülü yazarsak F = G.M.m / r2 şeklindedir. Yani kütle çekim kuvveti iki gezegenin kütlelerine ve aralarındaki mesafeye bağlıdır.


Soru #10: Bir hareketli gideceğin yolun yarısını 40 km/s hızla alıyor. Kalan yarısını ise 60 km/s hızla alıyor. Bu durumda hareketlinin ortalama sürati ne olur?

Çözüm: Bu tür sorularda direk 40 ile 60’ın aritmetik ortalamasını alıp 50 demek gibi bir hataya düşmemeliyiz. Çünkü yolun yarısında 40 km hızla gittiği için yolun bu kısmını daha uzun sürede alacaktır. Bu nedenle daha çok 40 km hızla gitmiş olacaktır. Yani ortalama sürat 40 km’ye biraz daha yakın olacaktır.

Bu tür sorularda harmonik ortalama dediğimiz bir ortalama alırız. O da 2.a.b / (a + b) şeklindedir. Bu durumda 2.40.60 / (40 + 60) = 48 km/s bulunur.


9 sınıf fizik kuvvet ve hareket ile ilgili 10 soru çözdük. Konunun mantığını anladıktan sonra 20 soru da çözseniz yine ayrı doğru cevaplara ulaşırsınız. Eğer soruları çözmekte zorlanıyorsanız tekrar konuya çalışmayı denemelisiniz.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three + fifteen =