9. Sınıfta Nasıl Başarılı Olunur?

9. sınıf lise eğitiminin ilk yılıdır. Bir şey genellikle nasıl başlarsa öyle gider. Bu nedenle 9. sınıfta başarılı olmak lisede genel olarak başarılı olmanın anahtarıdır. Ben kendim de bunu böyle tecrübe ettim. Lisede ilk yıldan kötü olan derslerim hep kötü gitti. Bu hataya düşmemek için 9. sınıftan itibaren dikkatli ve disiplinli olmak gerekir.

Liseye yeni giren öğrenciler için rekabet çok önemlidir. Bu nedenle sınıf birincisi olmak istekli öğrencilerin ilk hedefidir. Çünkü öğrenci rakiplerini en yakınındaki öğrenciler olarak görür. Bu insanın doğasından kaynaklanır.

Nasıl sınıf birincisi olunur konusu üzerinde çok durmaya gerek yok zaten. Sınıfta en çok ders dinleyen, ödevlere en çok dikkat eden, devamsızlık yapmayan ve en çok ders çalışan olursanız sınıf birincisi olursunuz. Böyle söylendiğinde zor gibi gözükse de aslında öyle değildir. Sınıfınızın yarısı büyük ihtimalle kitap deftere dokunmuyordur bile. Günde 1,5 – 2 saat düzenli çalışmak sizi rahatlıkla sınıf birincisi yapar.

9. sınıfta nasıl başarılı olunur

Lisede Nasıl Başarılı Olunur?

Okulda başarılı olmak için bazı altın kurallar vardır. Bu kurallar 9. sınıfta da diğer sınıflarda da aynen geçerlidir. Şimdi maddeler halinde lisede başarılı olmanın yolları üzerinde duralım.

  • Dersi derste dinlemek gerekir. Bazı dersler sıkıcı gelse de asla vazgeçmeyin. Dersi dinlerken hocanın bütün yazdıklarına her zaman yetişemezseniz ama defteriniz açık olsun. Elinizde de  mutlaka kalem olsun. Arada önemli gördüğünüz bilgileri not alın.
  • Okul sonrası ödeviniz yoksa dahi, konuyu iyi anladığınızı düşünüyorsanız bile mutlaka gün boyunca işlediğiniz konulara şöyle bir göz gezdirin. Yarım saatinizi almaz ancak çok faydalıdır.
  • Okulda verilen ödevleri yapın. Bir sonraki gün öğretmene mazeret uydurmak ödevi yapmaktan daha zordur. Ödevini yapmış öğrenci derse daha kolay bağlanır. Ödevi saçma bulsanız bile yapmaya çalışın.
  • Sene boyunca işleyeceğiniz konuların listesi elinizde olsun. Ne gördüğünüzün ve ne göreceğinizin farkında olun. Konu listesini çalışma masanızda tutabilirsiniz. Anlamadığınız konuların yanına not düşün.
  • Çalışma ortamınız, kitaplarınız ve defterleriniz düzenli olsun. Mümkünse ufak bir çalışma masası edinin ve orada çalışın. Faydasını görürsünüz.
  • Anlamadığınız konuları sormaya çekinmeyin. Bu sizi daha aptal değil daha ilgili ve meraklı yapar.
  • Arkadaşlarınızı kıskanmayın. Bildiklerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Daha milyonlarca rakibiniz varken kendi sınıf arkadaşlarınızı ezeli rakip gibi görmeyin. Arkadaşlarınızla anlamadığınız yerlerde birbirinize yardımcı olun. Unutmayın en kalıcı öğrenme ders anlatırken ortaya çıkar.
  • Kendinizi fazla strese sokmayın. Ancak öğrenciliği ciddiye alın. Nasıl babanızın bir işi varsa sizin de göreviniz öğrenci olmaktır. Babanızın işi savsaklama şansı yoksa bu durum sizin için de aynen geçerlidir.

9. Sınıfın Önemi

Yukarıda değindiğimiz gibi bir şey nasıl başlarsa genellikle öyle devam eder. Bu nedenle 9. sınıf lise eğitiminin en önemli yılıdır. Sınavlarda başarılı olmanın yolları da 9. sınıftaki durumunuza bağlıdır. Yukarıda başarılı olmanın yolları madde madde verildi zaten. 9. sınıfta bunları uygulamanız yeterli olacaktır.

Orta okul bitip de lise süreci başlayınca iki tür öğrenci profili ortaya çıkar. Bunlarda biri rahatlamış ve ders çalışmak için acelesi olmadığını düşünen öğrencidir. Diğeri de liseye geçtiği için dersler konusunda biraz daha temkinli olmak gerektiğini düşünen öğrencidir. İkincisi genellikle daha başarılı olur.

Gençken zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmazsınız. 4 senede çok vaktim var. Hepi topu üç beş ders diye düşünürsünüz ancak konular birikir. Bu nedenle yukarıda lisede başarılı olmanın yolları ile ilgili paylaştığımız şeyleri daha 9. sınıftan etkin bir şekilde uygulamaya başlamalısınız.

Hiç eğlenmeyecek ve dinlenmeyecek miyiz?

Eğlenmek ve dinlenmek sizin en doğal hakkınız. Yukarıda yazdıklarımızdan gece gündüz ders çalışmak gerektiği anlıyorsanız yanılıyorsunuz. Çoğu ders çalışmakla değil, dersi ciddiye almakla ilgili maddelerdir. Bu ciddiyetin sonucunda da günde 2 saat düzenli ve aksatmadan çalışırsanız başarı gelir.

Üniversiteye giriş sınavlarında derece yapmak gibi ileri seviye bir hedefiniz varsa da bunun biraz daha üstüne çıkıp ders daha fazla ders çalışmanız faydalı olacaktır. Sınavın olduğu seneye doğru performansınızı arttırırsınız.

Ancak yukarıdaki tavsiyeleri uyguladığınız zaman dahi arkadaşlarınızla vakit geçirmek için ve eğlenmek için çok fazla vaktiniz bulunacaktır. Bundan emin olabilirsiniz.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 2 =