Akdeniz Bölgesinin Özellikleri
|Notbu.net olarak Türkiye’nin coğrafi bölgelerini tek tek anlatmaya çaba gösteriyoruz. Şimdi de Akdeniz bölgesinin özellikleri ile karşınızdayız. Akdeniz bölgesi özellikleri açısından kendine has bir yapı taşır. Daha önce Karadeniz bölgesinin özellikleri ve doğu anadolu bölgesinin özellikleri adlı yazıları sizinle paylaşmıştık. İlgilenenler o yazılara da bakabilirler. Burada Akdeniz bölgesini özellikleri açısından ele alacağız. Akdeniz bölgesinin nerede olduğunu hepimiz biliyoruz. Zaten isminden de Akdeniz kenarında bir bölge olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’nin güney kesiminde yer alan bu bölgemiz cennet gibi bir yerdir.
Akdeniz bölgesi güneyde olması nedeniyle ekvatora daha yakın ve doğal olarak daha sıcaktır. Deniz kenarında uzanmış bir bölge olması da buna eklenince bu bölge müthiş bir turizm potansiyeli taşımaktadır. Denizin olduğu yerin ılımanlaştığını biliyoruz. Bu nedenle Akdeniz bölgesi kışın da çok soğuk olmamaktadır. Akdeniz bölgesi özellikleri itibariyle diğer bölgelerden farklı olmasına rağmen mesela dağların denize paralel olması açısından Karadeniz bölgesini andırır. Sıcakların yüksek olması ile de güneydoğu anadolu bölgesini andırır. Ancak tabi olarak Akdeniz bölgesinin kendine has özellikleri epey fazladır. Turizmin gelişmesiyle ekonomik olarak gelişen bu bölgemizde gelişmişlik düzeyi yüksektir.
Özellike bölgenin doğusundaki Adana ve Mersin gibi büyük şehirler üretim kapasitesi olarak gelişmişlerdir. Bölgenin daha batısı biraz daha turizm ağırlıklıdır. Sıcaklıkların her zaman yüksek olması bu bölgeyi bir turizm cenneti haline getirmiştir. Ayrıca ekvatoral iklimi hafifçe andırması sonucu bölgede sınırlı da olsa muz gibi meyveler yetiştirmesine olanak sağlanmaktadır. Portakal ve diğer turunçgillerin üretimin temel yeri yine Akdeniz bölgesidir.
Akdeniz Bölgesinin Genel Özellikleri
Akdeniz bölgesinin genel özelliklerini liste halinde vermenin yararlı olacağını düşünüyoruz. Çünkü biz ne kadar özellik saysak ve bölgeyi tanıtmaya kalksak da elinizde iyi bir liste olması spot bilgi açısından daha fazla fayda sağlayacaktır.
- Kapladığı alan olarak dördüncü büyük bölgemizdir.
- Toros dağları burada bulunmaktadır.
- Dağlar kıyıya paralel olduğu için Akdeniz iklimi sahilde kalmıştır.
- İç kesimlere gidildikçe karasallaşma görülür.
- Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır ancak kar yağışı pek görülmez.
- Bitki örtüsü maki denilen çalı tipi ağaçlardan oluşur.
- Kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşım geçitlerle sağlanır.
- Kıta sahanlığı dardır ve doğal limanlar yoktur.
- Yükseltinin yüksek olması tarım arazilerini daraltmıştır.
- Bölge tarım ve turizm için mevsimlik işçi göçü alır.
- Tarımda seracılık yaygınlaşmıştır.