Aritmetik Nüfus Yoğunluğu

Nüfusun yapısı, yoğunluğu ve özellikleri bir ülke veya bölge hakkında bilgi sahibi olmak için çok önemli bilgiler içerir. Beşeri coğrafya bu nedenle nüfus yapısıyla çok ilgilenmektedir. Nüfus yoğunluğu aritmetik nüfus yoğunluğu, tarımsal nüfus yoğunluğu ve fizyolojik nüfus yoğunluğu şeklinde bazı alt başlıklar içerir. Bu yazıda aritmetik nüfus yoğunluğu üzerinde duracağız.

Bir bölge ya da ülkenin toplam nüfusunun yüz ölçümüne bölünmesiyle elde edilen veriye aritmetik nüfus yoğunluğu denir.

Aritmetik nüfus yoğunluğu

Aritmetik nüfus yoğunluğu formülü oldukça basittir. Yoğunluk = Toplam nüfus/Toplam yüz ölçümü şeklinde ifade edilir.

Aritmetik nüfus yoğunluğu bir bölgenin nüfusuyla ilgili en temel bilgilerden biridir. Bize sağladığı temel bilgi km2 alan başına düşen kişi sayısıdır.

İlgili yazı: Fizyolojik nüfus yoğunluğu

Aritmetik Nüfus Yoğunluğu ile İlgili Bazı Bilgiler

Aritmetik nüfus yoğunluğu formülünü öğrendik. Artık nasıl hesaplayacağımızı biliyoruz. Burada genellikle ülkelerin verileri incelendiğinde alan olarak km2 seçmek daha yaygın bir yöntemdir.

  • Aritmetik nüfus yoğunluğu en fazla olan il Türkiye’de İstanbul’dur. Değeri ise yaklaşık olarak 2.786 kişi/km2 şeklindedir.
  • Aritmetik nüfus yoğunluğu en fazla olan il Dünya’da Filipinler’deki Manila şehridir.
  • Türkiye’de aritmetik nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölge Marmara bölgesidir.
  • Aritmetik nüfus yoğunluğu en fazla olan ülke Çin’e bağlı Makao özerk yönetim bölgesidir.
  • Aritmetik nüfus yoğunluğu gelişmiş ülkelerde çok değişmez iken gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır.

Aritmetik nüfus yoğunluğuna sadece ülke bazında bakılmaz. Bölge, il hatta ilçe açısından da ele alınabilir. Örneğin ülkemizde Marmara bölgesi yüz ölçümü küçük olmasına rağmen oldukça büyük bir nüfusa sahiptir. Bu nedenle nüfus yoğunluğu da yüksektir.

Nüfusun yoğunluğu ve özellikle yıllara göre yoğunluğun değişimi bize ülkenin yapısıyla ilgili bazı ipuçları vermektedir. Ancak beşeri coğrafya ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsak nüfusun yaş dağılımını ve niteliklerini de iyi bilmemiz gerekir.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 + 12 =