Asitlerin Özellikleri

Asitlerin ÖzellikleriAsitler önemli kimyasal maddelerdir. Bir madde zaten baz veya nötr değilse asit sınıfına girer. Asit baz kavramları konusunda asitler ve bazlarla ilgili genel kavramları ortaya koymuştuk. Ancak asitlerin özellikleri nelerdir diye merak eden takipçilerimiz için asitlerin özelliklerini derlediğimiz bir yazıyı da hazırlamayı ayrıca gerekli gördük. Çünkü bu maddelere ait özellikleri bildiğimiz taktirde bir maddenin asit mi baz mı olduğunu kolaylıkla ayırt edebiliriz. Bu da bize tepkimeler ve genel kimya ile ilgili bilgi verir. Kısacası kimya ile ilgili ne kadar bilgimiz olursa o kadar faydasını görürüz.

Asitlerin Genel Özellikleri

Asitlerin özelliklerini kuvvetli asitlerin özellikleri ve zayıf asitlerin özellikleri diye ayırma gereği duymuyoruz. Çünkü zayıf asitte özellik neyse kuvvetli asitte de aynı şekildedir. Tek fark özelliğin daha belirgin olmasıdır.

Asitlerin genel özellikleri denince aklımıza gelmesi gereken temel bir liste vardır. Bu listeye asitler hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

  1. Tatları ekşidir.
  2. Mavi turnosolu kırmızıya çevirirler.
  3. Bazlarla tepkime verirler.
  4. Yakıcı özellik taşırlar.
  5. pH dereceleri 7’den küçüktür.
  6. Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.

Mesela yukarıdaki listeye baktıktan sonra size desek ki limon suyu asidik mi bazik mi özellik gösterir? Siz de tatları ekşi olduğuna göre muhtemelen asidiktir dersiniz. Sonra limon suyunun sulu çözeltisinde ampul yakma deneyini hepimiz duymuşuzdur. O zaman bu nasıl oluyor diye sorduğumuzda sizin vermeniz gereken cevap asitlerin sulu çözeltilerinin elektrik akımını ilettiğidir.

Gördüğünüz gibi asitlerin özellikleri ile ilgili bilgiler birbirlerini tamamlamaktadır. Şimdi de bilgilerin havada kalmaması için birkaç asit örneği verelim.

  • HCl
  • HNO3
  • H2SO4
  • H3PO4
  • H2CO3

Yukarıda formülü verilen bileşikler kimya biliminde en çok bilinen asitlerdir. Bu asitlerin özellikleri de büyük oranda ortaktır. HCl dediğimiz hidroklorik asit tuz ruhu dediğimiz maddenin formülüdür. Aynı zamanda mide öz suyumuzda da bulunur. Besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Tadı ekşi olduğu için kustuğumuzda ağzımıza ekşi bir tat gelir.

Aynı şekilde H2SO4 formülü ile ifade edilen madde de kezzaptır. Asitler yakıcı özellik gösterdiğinden ve kezzap da çok güçlü bir asit olduğundan insan tenine değdiği anda cildi yakar. Bu açıdan oldukça tehlikeli bir maddedir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen + twenty =