Avrasya Nedir?

avrasya

Kıtalar coğrafi olarak dünyayı parçalara ayırmak için ortaya çıkmış alanlardır. Bildiğimiz kıtaların dışında Avrasya dediğimiz bir bölge bulunmaktadır. Peki, Avrasya nedir gerçekte. Kelimenin Avrupa ve Asya kıtalarının birleşimi olduğu ortada. Avrupa ve Asya kıtalarını kesin olarak ayırmak mümkün değil. Diğer kıtaların birçoğu keskin denizel sınırlarla birbirinden ayrılırken Asya ve Avrupa kıtaları için bu geçerli değildir. Örneğin Türkiye’de biz Marmara denizinin batı yakasını Avrupa, doğu yakasını ise Asya kıtasına tabi diye düşünürüz. Ancak bu bile gerçekte tartışmalıdır. Bazı coğrafyacılar Azerbaycan’ı bile Avrupa kıtasında görmektedir. Yine Rusya büyük oranda Asya kıtası içinde yer alırken ülkenin batı yakası doğu Avrupa olarak anılmaktadır. Eğer haritaya biraz hakimseniz anlatılmak isteneni anlıyorsunuzdur muhakkak. Avrasya kavram olarak çok kullanılsa bile coğrafi olarak ne kast edildiği pek belli olmadığı için Avrasya nedir sorusun da akıllara gelmesi doğaldır.

Ural dağları Asya ve Avrupa kıtaları için ara çizgi olarak kabul edilirdi. Ancak bu herhangi resmi bir kaynağa dayanmıyor. Zaten bu dağlar iki kıtayı da komple bölecek şekilde uzamıyor. Bu nedenle iki katayı beraber düşündüğümüzde Avrasya kavramı ortaya çıkıyor. Zaten Asya kıtası dünyanın nüfusunun yarısına yakınını barındırıyor. Bunun üzerine 750 milyonluk Avrupa kıtası da gelişmiş ekonomisiyle eklenince Avrasya dünyanın önemli bir kısmı olmuş oluyor. Üstelik Avrasya’da coğrafyayı birbirinden ayıran keskin sınırlar da bulunmuyor. Avrasya nedir sorusuna Asya ve Avrupa’dan müteşekkil bir anakaradır diye cevap verebiliriz. Burada dünya nüfusunun 4’te 3’ü yaşıyor. Yani dünyadaki olaylar burada dönüyor diyebiliriz. Bu bölgenin içinde bulunmayan tek hakim güç Amerikadır. Amerika Avrasya içerisinde yer almamasına rağmen bölge üzerinde ekonomik ve siyasi açıdan güçlü bir etkiye sahiptir. Zaten Amerika kıtası ortaya çıkmadan önce dünya tarihi Avrasya üzerinden yürüyordu. Güney Amerika, Avustralya gibi yerlerin eski tarihiyle ilgi çok da bir malumatımız yok.

Coğrafi olarak Atlas Okyanusunun doğu yakasında İspanya ve Portekiz sahillerinden ta Japonya’nın en doğu adalarına kadar devam eder. Kuzeyde en geniş kara sınırına kadar ilerlerken Güneyde ise kısmen Akdeniz ve kısmne Hint Okyanusuna kadar uzanır. Bu bölgede birçok gelişmiş sanayi şehri, büyük metropoller, büyük ekonomi ve siyaset merkezleri vardır. Avrupa birliği bile Avrasya içerisinden çıkmış bir oluşumdur. Tarihsel olarak göçler Avrasya’nın doğusundan batısına yaygın olarak görülmüştür. Avrasya dışına göçler ise tarihin nispi olarak yakın sayılabilecek devrelerinde gerçekleşmiştir. Avrasya bu nedenle dünyanın esas yaşam alanıdır da diyebiliriz. İki dünya savaşı da bu topraklar üzerinde gerçekleşmiştir. Hatta savaşların yüzde 90’ından daha fazlası burada gerçekleşmiştir. Türkiye’mizin coğrafi önemi de Avrasya içerisindeki köprü vazifesinden ileri gelmektedir. Avrasya içerisine sıkışmış Marmara, Karadeniz ve Avrasya güneyinde yer alan Akdeniz dahil olmak üzere üç denize de dokunan tek yerdir Türkiye. Avrasya kavramı hakkında biraz bildi sahibi olduğunuzu ummaktayız.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 1 =