Ayın Evreleri (Sırasıyla)

Dünyamızın uydusu olan Ay sürekli hareket etmektedir. Aynı zamanda Dünya da hareket etmektedir. Sonuç olarak biz Ay’ı farklı zamanlarda farklı şekillerde görmekteyiz. Ay’ın birbirini takip eden çeşitli evreleri art arda gelmektedir. Bu yazıda Ay’ın evreleri sırasıyla ve adlarıyla birlikte anlatılacaktır.

Ayın ana evreleri olduğu gibi ara evreleri de bulunmaktadır. Önce konuyu öğrenmek açısından ayın ana evreleri üzerinde sırasıyla anlayacağız. Ardından da ara evreleri göreceğiz.

Ay kendi çevresi etrafında dönme hareketi yapar. Aynı zamanda Dünya etrafında ise dolanma hareketi yapmaktadır. Ay Dünya’nın etrafında bir turunu 27 gün 8 saatte tamamlamaktadır.

Ay’ın dört ana evresi ve dört tane de ara evresi bulunmaktadır. İki ana evre arasında geçen zaman 1 hafta kadardır.

Ayın evreleri sırasıyla

Ayın Ana Evreleri ve Sırasıyla Adları

Ayın ana evreleri sırasıyla şu adları taşır:

  1. Yeni Ay
  2. İlk Dördün
  3. Dolunay
  4. Son Dördün

Yeni Ay: İlk evredir. Ay, Dünya ile Güneş arasında yer alır. Ay’ın Güneş görmeyen yüzü Dünya’ya dönük olduğu için yeni ay evresinde gece Ay’ı göremeyiz.

İlk Dördün: Yeni Ay evresinden bir hafta sonra İlk Dördün evresi başlar. Bu evrede Ay, Dünya etrafında çeyrek turunu tamamlamıştır. Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünün sağ tarafı, yarım daire şeklinde aydınlanmıştır.

Dolunay: Bir hafta sonra geldiği konumdan dolayı Ay’ın Dünya’ya bakan tarafı tamamen aydınlıktır. Daire şeklinde parlak bir ay görülür.

Son Dördün: Bu sefer Ay’ın Dünya’ya bakan tarafının sol yanı yarım daire şeklinde aydınlık olur.

Son Dördün evresinden 1 hafta sonra tekrar Yeni Ay evresi başlar ve bu süreç böylece devam eder.

Ayın Evrelerini Tamamlama Süresi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ay,  Dünyanın etrafında bir tam turu 27 gün 8 saat içerisinde tamamlar. Fakat Ay aynı zamanda Dünya’nın uydusu olduğu için Dünya ile birlikte Güneş etrafında da dolanmaktadır.

Bu nedenle Ay Dünya etrafında tam bir turu tamamladığı zaman Yeni Ay evresine gelememiştir. Bunun için 2 gün 4 saate daha ihtiyaç vardır.

Ay’ın dört evresini tamamlayıp başa dönme süresi bu sebeple 27 gün 8 saat + 2 gün 4 saat = 29 gün 12 saat olacaktır. Bu süre ise bir ay yılı demektir.

Ayın dört ana evresini tamamlama süresi olan 29 gün 12 saati 12 ay ile çarparsak 354 gün elde edilir. Bu da Ay takviminde 1 yıl demektir.

Ay’ın Ara Evreleri

5. sınıf müfredatı çerçevesinde öğrendiğimiz Ay’ın evrelerini iyi öğrenirsek rahat ederiz. Yukarıda ana evreleri sırasıyla verdik. Bu 4 ana evre arasında 4 tane de ara evre bulunmaktadır.

Bu 4 ara evrenin ikisine Hilal, ikisine de Şişkin Ay denir. Hilal ve Şişkin Ay evreleri ana evrelerin arasında yer almaktadır.

Ay’ın ara evreleri sırasıyla şöyle sıralanabilir:

  1. Hilal
  2. Şişkin Ay
  3. Şişkin Ay
  4. Hilal

Buna göre ayın toplam 8 evresi şöyle sıralanabilir:

  1. Yeni Ay
  2. Hilal
  3. İlk Dördün
  4. Şişkin Ay
  5. Dolunay
  6. Şişkin Ay
  7. Son Dördün
  8. Hilal

İlk Hilal evresinde Ay ters C harfi gibi görünür. İkincisinde ise Ay düz C harfi şeklindedir. Bu şekle Hilal denmektedir. Türk bayrağında da hilal şekli yer almaktadır.

Ay’ın hareketi ve evreleri mantık olarak anlaşıldı sanırım. Görüntü üzerinden de tekrar ederseniz mantığını daha iyi anlarsınız.

Son olarak Ay bir ışık kaynağı değildir. Güneş’ten aldığı ışığı yansıtmaktadır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × two =