Bazlar Suda Çözündüğünde Hangi İyonu Verir?

Asit ve bazların sulu çözeltileri çok önemlidir. Bu bileşiklerin sulu çözeltilerinin çeşitli özellikleri vardır. İyonlaşma bunların başında gelir. Asit ve bazlar suda iyonlaştıkları için elektrik akımını iletirler.

Asitler suda çözündüğünde H+ iyonu verirken bazlar suda çözündüğünde suya OH iyonu verir. Daha önce OH iyonu yazısında bu konuya değinmiştik. Çözeltisine OH iyonu veren maddelere baz denir. Sorularda çözeltisine hangi iyonu veren maddelere baz denir şeklinde karşılaşmamız olasıdır.

Aynı şekilde çözeltisine H+ iyonu veren maddelere de asit denecektir. OH iyonu ile ilgili bilgilerimizi tazeleyelim ve suda iyonlaşmayı tekrar görelim.

OH İyonu

OH iyonu hidroksit olarak adlandırılan bir iyondur. – yüklü olduğu için anyon sınıfındadır. Oksijen ve hidrojen ametal olduğu için OH iyonu da kovalent bağla bir araya getirilmiştir. Saf su çok az da olsa normal koşullarda iyonlaşmaktadır. Su iyonlaştığında da OH iyonu ve H+ iyonu ortaya çıkmaktadır. Ancak bu iyonların miktarları eşit olduğu için su nötr özellik gösterir.

Suyun iyonlaşması H2O → H+ + OH şeklinde olur. Ancak dediğimiz gibi saf suyun iyonlaşması çok düşük olduğundan elektrik iletkenliği de oldukça azdır.

Şimdi de sulu çözeltilerine OH iyonu veren bir bazı suda çözelim. NH3 + H2 O → NH+ + OH görüldüğü gibi bazın suda çözünmesiyle OH iyonu oluşmaktadır.

Asit ve bazların çeşitli özellikleri vardır. Bu özelliklerin önemli bir kısmı sulu çözeltilerde ortaya çıkmaktadır. Bazların özellikleri yazısında bazların genel özelliklerini liste halinde görebilirsiniz.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − 4 =