Bazların Özellikleri
|Bazlar da tıpkı asitler gibi önemli kimyasal maddelerdir. Daha önce asitlerin özellikleri adlı yazı asitlerin özelliklerini anlatmıştık. Şimdi de bazların özellikleri şeklinde oluşturduğumuz bu yazıda baz özelliği gösteren maddelerin özelliklerini ele alacağız. Bazların çeşitli özellikleri vardır. Bu özellikleri çeşitli açılardan sıralayabiliriz. Ancak genellikle her asit özelliğinin karşısına bir baz özelliği gelir. Mesela asitler için tatları ekşidir diyoruz. Aynı şekilde bazlar için de tatları acıdır deriz.
Bazların Genel Özellikleri
Bazların özelde birçok özelliği vardır. Ancak bizim ihtiyacımız olan kimya 1 düzeyindeki özelliklerdir. Bunlar da bazların genel özellikleridir. Burada öğrendiğimiz ve biliyorsak da tekrar ettiğimiz özellikler bir maddenin baz olduğunu ya da bazik karakter gösteren bir madde olduğunu bize anlatacaktır. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey şudur. Bir maddenin asit veya bazlardan birinin herhangi bir özelliğini göstermesi doğrudan o madde olduğu anlamına gelmez. Mesela asitler için sulu çözeltileri elektrik akımını iletir dedik. Bu özellik bazların ve tuzların da genel özellikleri arasındadır.
Şimdi liste şeklinde bazların özelliklerini verelim.
- Tatları acıdır.
- Kırmızı turnosolu maviye çevirirler.
- Asitlerle tepkime verirler.
- pH dereceleri 7’den büyüktür.
- Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
Bu özelliklerin hepsini gösteren bir madde bazdır. Şimdi en yaygın karşımıza çıkacak birkaç baz örneğini verelim.
NaOH
NH3
KOH
Ca(OH)2
Gördüğünüz gibi bazların içerisinde OH hidroksit yapısı bulunmaktadır. Ancak bu özellik bazların olmazsa olmaz bir özelliği değildir. Çünkü NH3 yani amonyak bazik özellik gösterdiği halde OH içermez. Na, K, Ca, Al gibi metaller OH iyonuna elektron vererek birleşik oluşturmaktadırlar. İşte bu şekilde ortaya çıkan yeni bileşikler baz özelliği gösterirler.