Beguyer de Chancourtois Periyodik Tablo ile İlgili Çalışmaları

Periyodik sistem birçok bilim adamının katkılarıyla zaman içerisinde gelişmiştir. Periyodik sistem bilim adamları yazısında bu katkıyı sağlayan çok önemli bilim adamlarına değindik. Bu yazıda bu bilim insanlarından Alexandre Beguyer de Chancourtois üzerinde duracağız.

Yaptığı çalışmalarla de Chancourtois periyodik sistem şekillenmesine önemli katkılar sağlamıştır. Tam adı Alexandre-Emile Béguyer de Chancourtois olan Fransız bilim adam, 1820 ile 1886 yılları arasında yaşamıştır. İlk defa sınıflandırmada elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini temel alan bilim insanı olmuştur.

Bugün periyodik sistem nasıl oluşturulmuştur diye baktığımız bu tür bilim insanlarının yılmadan ve fedakarca yaptığı çalışmaları görürüz.

Chancourtois Periyodik Sistem ve Kimya

Beguyer de Chancourtois, oksijenin atom kütlesinin 16 olmasından dolayı bir silindirin çevresini 16 birime bölmüştür. Sonrasında da elementleri kendi geliştiridiği bir kütle formülüne uygun olarak silindire yerleştirmiştir. Bu sayede sarmak bir periyodik cetvel elde edilmiştir.

Silindire dikey olarak yerleştirme yapılırken örneğin kütle numarası 32 olan kükürt (S) oksijen ile aynı sütuna denk getirilmiştir. Bu şekilde yapılan yerleştirmeler ile üst üste gelen her 7 elementin benzer kimyasal özellikler gösterdiği fark edilmiştir.

Bugün modern periyodik sistem içerisinde de oksijen ve kükürt elementleri aynı grup içerisinde yer almaktadır. Bu da de Chancourtois’in başarılı bir çalışma yaptığını göstermektedir.

Periyodik sistemin tarihçesinde emeği geçen bilim adamlarını sırasıyla şöyle sıralayabiliriz:

  • Johann Wolfgang Döbereiner
  • Alexandre Beguyer de Chancourtois
  • John Newlands
  • Lothar Meyer
  • Dimitri Mendeleev
  • Henry Moseley
  • Glenn Seaborg

Sarmal Periyodik Sistem

Alexandre Beguyer de Chancourtois tarafından hazırlanan silindir şeklindeki periyodik cetvel örneği yukarıdaki görselde gösterilmiştir. Bu modern bir periyodik tabloya giden önemli basamaklardan biridir.

Sistem içerisinde elementlerin üst üste benzer kimyasal özellik göstermeli de çok önemlidir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 + nineteen =