Besinlerin Tazeliğinin ve Doğallığının Sağlıklı Yaşam İçin Önemi

Yemek yeme yani beslenme hayatımızın çok önemli bir parçasıdır. Hepimiz her gün yemek yiyoruz. Dolayısıyla beslenme sağlığımızı da birinci dereceden etkilemektedir. Besinlerin taze ve doğal olması son derece önemlidir. Bu yazıda besinlerin tazeliğinin ve doğallığının sağlıklı yaşam için önemi üzerinde duracağız

Bunun önemini bilirsek taze ve doğal gıdalara neden yönelmemiz gerektiğini biliriz. Bu da beslenme kalitemizi geliştirir. Burada yazdıklarımızı ödevinizde de kullanabilirsiniz.

besinlerin tazeliğinin ve doğallığının sağlıklı yaşam için önemi

Besinlerin Tazeliğinin Sağlıklı Yaşam İçin Önemi

Besinlerin ön güzelleri taze olanlarıdır. Özellikle sebze, meyve, süt, yoğurt, peynir, balık gibi bozulabilen gıdaları taze tüketmek gerekir. Besinler kaldıkça besin değerleri düşmektedir.

Gıdanın zor ulaştığı yerlerde dondurulmuş gıdalar tercih edilebiliyor. Mecbur kalındığında tüketilebilen dondurulmuş gıdalar ilk tercihimiz olmamalıdır. Örneğin balık alırken buzhane balığı değil de taze balık almayı ilk hedef yapmalıyız.

Tazelikle ilgili diğer bir durum hastalık riskidir. Bir besin çok kalırsa zamanla bayatlar ve çürür. Bayatlama ve çürüme besinlerde mikroorganizmaların yayılması demektir. Dolayısıyla besin faydalı bir şey olmaktan çıkıp hastalık yapan zehirli bir şeye dönüşebilir.

Gıdaları taze bulmak her zaman kolay olmasa da sağlığımız için biraz çaba gösterip daha çok tercih etmeye çalışabiliriz. Bayatlamış ve çürümüş gıdalardan da sağlığımız için uzak durmalıyız. Besin zehirlenmeleri genellikle bu gıdalarla olmaktadır.

Besinlerin Doğallığının Sağlıklı Yaşam İçin Önemi

Günümüzde gıdanın büyük bir endüstriye dönüşmesiyle yapay gıdalar hayatımızın her yerine girmiştir. Özellikle paketlenmiş gıdalarda bozulmayı engelleyici katkı maddeleri sağlığımızı son derece tehdit etmektedir.

Beslenmede doğal olanı tercih etmeye son derece önem vermeliyiz. Birkaç adımda bunu sağlayabiliriz. Doğal besin tercih etmek için yapabileceğimiz en basit birkaç adım şöyle sıralanabilir:

  • Pakete girmiş çikolata, bisküvi, gofret gibi gıdalardan uzak durmalıyız. Bunlar bağımlılık yaparak sağlığımıza mahveder.
  • Kola, meyve suyu benzeri şekerli hazır içecekleri tüketmemeliyiz.
  • Tatlandırıcı ve katkı maddesi içeren gıdaları tercih etmemeliyiz.
  • Sebze alırken şekline değil de kokusuna ve doğallığına bakmalıyız.
  • Yapabiliyorsak evde kendimiz hazırlamayı tercih edebiliriz. Örneğin evde doğal sütle mayaladığımız yoğurt market yoğurdundan çok daha iyidir.

Doğal gıdaları belli bir süre tüketip lezzetlerini alınca yapay gıdaların ne kadar kötü olduğunu zaten fark edeceğiz.

Doğal gıdaya ulaşmak daha pahalıdır diyenlere de şunu öneriyoruz. Gerekirse yediğiniz miktarı azaltın. Az yiyin ama doğal yiyin.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen + 19 =