Bilim Araştırma Merkezlerinin Fizik Bilimi İçin Önemi

Günümüzde bilim üniversitelerde ve çeşitli araştırma merkezlerinde sürekli bir gelişim içerisindedir. Özellikle fizik bilimi pozitif bilimlerin en ön planda olanı olarak üniversite ve bilim merkezlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Bilim araştırma merkezlerinin fizik bilimi için önemi büyüktür.

Bugün birçok devlet kendi araştırma merkezlerine önemli bütçeler ayırmaktadır. Bu yolla bireysel olarak yapılamayacak deney, gözlem ve araştırmalara imkan doğmaktadır. Özellikle çok maliyetli olan deneyler için bilimsel araştırma merkezlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Fizik bilimi, maddeyi ve enerjiyi açıklayan bir pozitif bilimdir. Madde ve enerjiyle ilgili yapılan deneylerin bütününü bir arada ele almak ve verileri değerlendirmek ciddi bir iştir. Bugün fizik bilimi bireysel çabaların çok ötesine geçmiş bir disiplindir.

Fizik ve Bilim Araştırma Merkezleri

Fizik bilimiyle ilgili olarak bilimsel araştırma merkezleri yazısında bunların neler olduğunu ele aldık. Burada bilim araştırma merkezlerin hakkında kısaca bilgi verelim tekrar.

  • Tübitak
  • CERN
  • NASA
  • TAEK
  • ASELSAN
  • ESA

Şimdi bunları kısaca inceleyelim.

Tübitak

Tam açılımı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi olan Tübitak milli bir bilim kuruluşudur. Devlete bağlı resmi bir kuruluş olarak bilime hizmet etmektedir.

Ana amacı bilimsel araştırmayla elde edilen verilen ülke yararına kullanılması olan bu kuruluş aynı zamanda bilimsel araştırmaları teşvik etmektir. Ayrıca Tübitak bilimsel araştırmaları organize eden ve ülkenin teknolojisine doğrudan katkı yapan bir kuruluştur.

CERN

Günümüzde bilimsel araştırma merkezi denince akla gelen neredeyse ilk kuruluştur. Özellikle atom fiziği ve nükleer fizik açısından son yıllarda çok önemli çalışmalara imza atmıştır.

Fransızca adı Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire şeklindedir ve bu cümlenin baş harflerinin kısaltmasıyla CERN olarak alınmaktadır. Parçacık fiziği açısından bugün rakipsiz olan bu merkez 1954 yılında kurulmuştur.

Kilometrelerce uzunluktaki bu tesisin büyüklüğü bile dudak uçuklatıcı şekildedir.

NASA

Özellikle Amerikan filmlerinden ve belgesel programlardan adını sık duyduğumuz bu kuruluş soğuk savaş döneminde Rusya ile rekabet için kurulmuştur. NASA 1958 yılında kurulmuştur.

Tarih içerisinde uzaya çeşitli araçlar gönderen ve silah teknolojisine büyük katkılar yapan bu Amerikan kuruluşu bugün de bilimsel varlığını sürdürmektedir.

TAEK

Türkiye’de açılmış milli bir kurumdur. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu olarak 1956 yılında kurulmuş, zamanla ad değiştirmiştir.

TAEk’in ana amacı nükleer fiziğin ana konusu olan nükleer enerjidir. Bu nedenle çekirdek fiziğiyle ilgili araştırma yapmakta ve araştırmalarını geliştirmektedir. TAEK’in çeşitli yerlerde alt şubeleri bulunmaktadır.

ASELSAN

Adını sıkça duyduğumuz bu kurum yine yerli ve milli bir kuruluştur. 1975 yılında kurulmuştur. Kuruluş amacı silahlı kuvvetlerimizin haberleşme ihtiyacını karşılamaktır. Zamanla silah teknolojisiyle ilgili önemli çalışmalara imza atmaya başlamıştır.

Özellikle elektronik silah ve silah elektroniği konularda ASELSAN bugün çok önemli çalışmalara imza atmaktadır.

ESA

ESA yani Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency) yani Avrupa Uzay Ajansı şeklindedir. 1975 yılında NASA’ya bir nevi rakip olarak kurulmuştur.

Uzay araçlarının geliştirilmesi, uzay ve uzay araçlarıyla ilgili araştırma yapmak ESA’nın temel görevleri arasındadır. Bu alanda gerekli fizik ve temel bilimlerden ESA yararlanmaktadır.

Bilim araştırma merkezleri nelerdir kısaca öğrendik. Bu araştırma merkezlerinin temelinde fizik bilimi yatmaktadır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + ten =