Bir Gök Cisminin Uydu Olduğunu Nasıl Anlarız?
|Gök cisimleri ile uydular sıkça karıştırılabilir. Peki bir gök cisminin uydu olduğunu nasıl anlarız? Yani gök cismi ile uydu arasındaki temel farklar nelerdir? Uzayda hareket eden her cisim uydu mudur? Bir uydu ile bir gezegeni nasıl ayırabiliriz? Bütün bu soruları cevaplamak için bazı temel bilgileri biliyor olmamız gerekir.
Gök Cismi, Uydu ve Gezegenin Farkları
Uzaydaki her cisme genel olarak gök cismi diyebiliriz. Yani uydu, gezegen, meteor gibi yapıların tamamı gök cismidir. Gök cisminin nasıl bir cisim olduğunu tarif edebilmek için ise biraz daha daraltmak gerekir tanımı.
Güneş veya Güneş’e benzer bir yıldızın etrafında dönen büyük gök cisimlerine gezegen denir. Gezegenlerin çevresinde dolanan gök cisimlerine ise uydu denir.
Mesela Dünya Güneş’in etrafında dönen bir gezegendir. Dünya’nın etrafında dönen Ay ise bir uydudur. Bir de insanların uzaya gönderdiği ve bir gezegenin yörüngesine yerleştirdiği yapay uydular vardır. Yapay uydular insanlar tarafından üretilen çok daha küçük yapılardır.
Dikkat ederseniz gezegen ve uyduları ayırırken temel olarak neyin etrafında döndüğüne dikkat etmekteyiz. Bununla birlikte gezegenler genellikle büyük, uydular ise daha küçük olmaktadır.
Gök Taşı Nedir?
Uzayda gök cisimleri gök taşı da olabilir. Gök taşlarına meteor da denir. Meteorlar genellikle başka bir gök cisminden kopan ve uzayda savrulan parçalardır. Meteorlar gezegenlere çarpabilir veya uzayda başka nedenlerle parçalanıp yok olabilirler.
Gök taşları genellikle Dünya atmosferine girdiğinde sıcaklık ve basınç nedeniyle parçalanırlar. Parçalanmayıp gezegenimize varanlar büyük tehlikelere yol açabilmektedir. Geçmişte Dünya’ya çarpıp gezegenimizde büyük değişikliklere neden olan birçok meteor bulunmaktadır.
Uzay içeresinde yer alan gök cisimlerini sınıflandırabilmek uzay araştırmalarını sağlıklı olarak yapabilmek açısından çok önemlidir.