Buzun Erimesi Fiziksel mi Kimyasal mı?
|Bildiğiniz gibi doğada sürekli olarak bir dönüşüm ve değişim vardır. Kimya bilimi ise maddenin geçirdiği bu değişimi incelemektedir. Kimyada biz değişimleri fiziksel değişim ve kimyasal değişim olarak iki ana gruba ayırmaktayız. Bu yazıda buzun erimesi fiziksel değişim mi yoksa kimyasal değişim mi sorusuna yanıt vereceğiz. Sık karıştırılan bu soru test sorularında da karşınıza çıkabilir.
Buzun erimesi fiziksel bir değişimdir. Buz eridiğinde katı olan su sıvı olan suya dönüşür. Ancak suyun kimyasal yapısı değişmez. Bu tür hal değişimlerinin tamamı fiziksel değişimdir.
Bir değişimin kimyasal değişim olarak yorumlanabilmesi için maddenin iç yapısının değişmesi gerekir. Bu da maddeyi oluşturan moleküllerin farklı kimyasal özellikler kazanması anlamına gelir.
Kimyasal değimlerin tamamında kimyasal tepkime gerçekleşir. Buzun erimesinde ise kimyasal bir tepkime gözlenmez.
Fiziksel ve Kimyasal Değişimlere Ne Gibi Örnekler Verilebilir?
Hem fiziksel değişimlere hem de kimyasal değişimlere çok örnek verebiliriz. Ancak biz burada daha çok karıştırılan örneklere ağırlık vereceğiz. Örneğin ışığın kırılması veya sütün ekşimesi gibi konular oldukça merak edilmektedir.
Fiziksel değişimle örnekler şöyle sıralanabilir:
- Buzun erimesi
- Suyun kaynaması
- Suyun buharlaşması
- Kağıdın yırtılması
- Işığın kırılması
- Erime, donma, buharlaşma ve süblimleşme olayları
- Tuzun suda çözünmesi
- Mumun erimesi (yanması değil dikkat!)
İlgili yazı: Suyun kaynaması fiziksel mi kimyasal mı?
Kimyasal değişimlere örnekler şöyle sıralanabilir:
- Yanma olayları
- Mumun yanması (erimesi değil!)
- Fotosentez
- Solunum
- Sütün ekşimesi
- Yoğurdun mayalanması
- Gümüşün kararması
- Yemeğin bozulması
- Ekmeğin küflenmesi
- Kağıdın sararması
Yukarıda buzun erimesi fiziksel mi yoksa kimyasal mı anlattık. Hem fiziksel hem de kimyasal değişimlere çeşitli örnekler de verdik. Burada kullanacağınız basit mantık kimyasal tepkimenin var olup olmadığıdır. Tepkime varsa kimyasal değişim tepkime yoksa fiziksel değişimdir.