Çalı Biyomu

Benzer bitki örtüsüne ve iklim koşullarına sahip bölgelere biyom denir. Daha önce savan biyomu konusunu işlemiştik. Bu yazıda çalı biyomu üzerinde duracağız.

Akdeniz ikliminde çalı türü bitkiler egemendir. Akdeniz iklimine benzer özellikler taşıyan yerlerde çalı biyomu denilen bir biyom görülür.

Çalı biyomunun görüldüğü başlıca yer Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerdir. Buralarda Akdeniz iklimi hakimdir. Ayrıca Amerika’nın Kaliforniya eyaleti ve Şili’nin batısında da çalı biyomu görülür. Orta kuşakta 30° – 40° enlemleri arasında görülmektedir. Ayrıca Güney Afrika’da ve Avustralya’nın güneyinde de çalı biyomu görülür.

Çalı biyomu

Yukarıdaki haritada çalı biyomunun görüldüğü yerler gösterilmiştir. Bu bölgelerin sıcaklık grafiği incelendiğinde ılık kışlar ve sıcak yazlar hakimdir. Kışın yağışlıdır ancak yazlar kuraktır.

Çalı Biyomu Bitki Türleri

Adından da anlaşıldığı gibi çalı biyomunda çalılar ve çalı benzeri ağaçlar görülmektedir. Akdeniz bölgesinde Maki tipi bitkiler yaygındır. Boyları 1 ve 3 metre arasında değişkenlik gösteren bodur ağaçlar bulunmaktadır.

Bitki türleri zeytin, defne, laden, mersin, zakkum, ardıç, keçi boynuzu, funda gibi ağaçları içermektedir.

Hayvan türleri olarak da tavşan, çakal, yaban koyunu, tilki, kokarca, yaban keçisi şeklinde örnekler verilebilir. Ayrıca bu iklime özgü çeşitli kul türleri de bulunmaktadır.

Akdeniz iklimi bölgesinde yazın pek yağış yağmadığı için geniş yapraklı ormanlar çok yaygın değildir. Onun yerine kısa boylu ve daha dar yapraklı ağaçlar yayılmıştır.

Bir bölgenin bitki örtüsünü belirleyen ana faktörler sıcaklık ve yağış rejimidir. Bu nedenle sıcaklık ve yağış grafiği incelenen bir yerde ağaç türleri hakkında da fikir yürütülebilir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 4 =