Cephe Yağışları Nerelerde Görülür?

Bu yazımızda coğrafya dersi konuları içinde öğrencilerin yer yer zorlandığı fakat iyi bir anlatımla kolaylıkla kavranabilecek bir konu olan cephe yağışları konusunda siz değerli okuyucularımız bilgilendirmeye çalışacağız.

Cephe Yağışları Nedir?

Bu alt başlıkta cephe yağışlarının tanımını bulabileceksiniz.

Cephe yağışı, nem oranı, sıcaklığı ve yoğunlukları farklı olan iki büyük hava kütlesinin karşılaşmasıyla oluşan yağış türüdür. Temel üç yağış tipinden biridir. Buna örnek olarak nem yüklü tropikal bir hava kütlesi ile kutup ikliminden gelen bir hava kütlesinin karşılaşması sonucu oluşan yağmurları gösterebiliriz.

Bu yağışlar alçak basınç yağmuru olarak da bilinir. Frontal yağmur da yine sınavlarda çokça karşılaşılan bir ifadedir.

Cephe Yağışları Nerelerde Görülür?

Cephe yağışlarına Dünya genellikle kuzey ve güney yarım kürede 30 derece ve 60 derece paralelleri arasında bulunan orta kuşakta rastlanır. Ülkemiz de coğrafi konum itibarıyla orta kuşakta yer almaktadır ve bu sebeple de ülkemizde de bu tarz yağışlara rastlanır. Bu yağışların ülkemizdeki en güzel örneği Akdeniz bölgesidir.

Dünya’da ise bu yağışların görüldüğü bölgele ılıman iklimlerin görüldüğü yerlerdir. Bunlara örnek olarak Avrupa kıtasının batı kıyıları, Britanya adası, Kuzey Amerika kıyıları, Batı Afrika kıyıları örnek olarak gösterilebilir.

Cephe Yağışları Nasıl Oluşur?

Bu yağış türünde iki cephe vardır. Ilık ve sıcak cephe ılık ve hafif rüzgar yardımıyla yere daha yakın olan ağır ve soğuk olan cephenin üstüne çıkar. Rüzgarla birlikte ılık cephe yükseldikçe altta kalan diğer cephenin soğukluğuyla yoğunlaşır, altostratus adı verilen orta yükseklikteki bulut kümesi türüne dönüşür ve yağmur yağar.

cephe yağışları nerelerde görülür

Bu yağmurlar iki ve ya üç gün sürebilir. Yine yağışlar düşük şiddette gerçekleşir. Kış ayları bu yağış türünün en çok görüldüğü dönemlerdir. Cephe yağışlarının pH değeri 6’nın altındadır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − 12 =