Çevre Mühendisi Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir?
|Çevre mühendisliği son yılların yükselen mühendislik bölümleri arasında yer alıyor. Bölüm hakkında bilgisi olmayan bir öğrenci de doğal olarak çevre mühendisi olmak için hangi okulları okumak gerekir diye merak ediyor. Bu yazıda hem bu sorunuza cevap verecek, hem de çevre mühendisliği hakkında bilgi vereceğiz.
İyi bir lisede okursanız tabi ki üniversitede sınavında kazanma açısından size bir avantaj sağlar. Ancak iyi çalışırsanız her liseden çevre mühendisi olabilirsiniz.
Çevre Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?
Bugün çevre mühendisliği bölümü birçok üniversitede bulunuyor. Bunları sıralayalım:
- Akdeniz Üniversitesi
- Balıkesir Üniversitesi
- Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Bursa Teknik Üniversitesi
- Bursa Uludağ Üniversitesi
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Çukurova Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Düzce Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
- Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Gebze Teknik Üniversitesi
- Hacettepe Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Kocaeli Üniversitesi
- Konya Teknik Üniversitesi
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Pamukkale Üniversitesi
- Sakarya Üniversitesi
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Süleyman Demirel Üniversitesi
- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
Bazı diğer özel üniversitelerde de bu bölüm bulunuyor. Hangi üniversitede olmasından ziyade size ana tavsiyemiz bu bölümü mutlaka iyi bir üniversitede okumanızdır. Listede gördüğünüz üzere Türkiye’de çok fazla çevre mühendisi mezunu bulunuyor.
Bu mezunlar arasında sıyrılmak ve mesleğinizde iddialı olmak için size tavsiyemiz iyi bir üniversitede okumanız ve mutlaka ama mutlaka İngilizce öğrenmenizdir.
Çevre Mühendisleri Ne İş Yapar?
Kazanmak için hangi okulları okumanız gerektiğini kabaca öğrendiniz. Şimdi de bölüm hakkında biraz daha bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Yukarıda dediğimiz gibi her bölümden mezun çok. Başarılı olmak için ise daha bölüme girmeden tanımak gerekiyor.
Günümüzde nüfusun ve üretimin artmasına karşı çevremiz genişlememektedir. Bu da çevreyi verimli ve dikkatli kullanmayı ön plana çıkarmıştır. Çevre mühendisinin ana görevi çevrede yapılan her türlü üretim ve tüketimin zararlarını en aza indirerek doğayı temiz tutmaktır.
Bu yerleşimden yeri seçiminden üretim sonrası atıkların geri dönüşümüne kadar olan bütün süreçleri kavrayabilir. Çevre mühendisliği sahaya hakimiyeti gerektirir.
Kamuda Çevre Mühendislerine İş İmkanı
Kamu kurumları çevrenin düzenlenmesi için öncü kurumlardır. Ülkemizde ortak kullanım alanlarının tasarruf hakkı devlettedir. Ayrıca şahsi alanların kullanımı da birçok yasa ve yönetmeliğe bağlıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman çevre mühendisleri için kamu geniş bir alan sunuyor diyebiliriz.
Neredeyse her kamu teşkilatında çevre mühendislerine ihtiyaç vardır. Bunlardan en önemlilerini saydığımız zaman buna hak vereceksiniz.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
- Ulaştırma Bakanlığı
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı
- Belediyeler
- Orman, çevre, su ile ilgili bütün müdürlükler
- TÜBİTAK
- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
Bütün bu alanlarında çevre mühendislerine iş olanakları bulunur. Burada önemli olan faktörlerden biri de kendini geliştirmektir.