Coğrafya ile İlgili Meslekler

Coğrafyanın insan yaşamındaki önemini biliyoruz. Aslında Dünya bilimi olan coğrafya yaşadığımız gezegeni tanımak ve bu doğrultuda bilinçli yaşamak için gereklidir. Bu nedenledir ki eski çağlardan beri eğitim kurumlarına bilginler mutlaka coğrafyayı eklemiştir. Bu açıdan en eski bilimlerden biridir.

Coğrafyaya ilgi duyan biriyseniz ve tercih yapacaksanız ya da coğrafya bölümü okuyorsanız coğrafya ile ilgili meslekler hakkında biraz fikir sahibi olmanız faydalı olacaktır.

İlgili yazı: Tarih ile ilgili meslekler

Coğrafya ile ilgili meslekler

Coğrafya ile İlgili Meslek Dalları

Coğrafya ile ilgili önde gelen meslekler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

  • Coğrafya öğretmenliği
  • Akademisyenlik
  • Haritacılık
  • Şehir plancılığı
  • CBS uzmanlığı
  • Turizmcilik
Bunun dışında da elbette içerisinde öyle veya böyle coğrafya olan meslekler mevcuttur. Çünkü coğrafya olmadan hiçbir ekonomik faaliyet olmaz. Ancak başlıca meslekler yukarıda sıraladığımız gibidir.

1. Coğrafya Öğretmenliği

Coğrafya ile ilgili meslek denince hepimizin aklına aslında ilk bu meslek gelir. Çünkü bütün dünyada okullarda coğrafya dersi okutulmaktadır. Coğrafya öğretmenli olarak atama imkanı bulursanız devlet okullarında iyi koşullarında çalışabilirsiniz.

Bunun dışında özel okullarda ve özel eğitim kurslarında da coğrafya öğretmenlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Özel sektörde de iş bulma şansınız bulunuyor.

Coğrafya öğretmeni olmak için doğrudan coğrafya öğretmenliği bölümünü okuyabildiğiniz gibi coğrafya bölümü mezunu olup formasyonla öğretmenliğe de geçiş yapabilirsiniz.

2. Akademisyenlik

Coğrafya bölümü olan üniversitelerde coğrafya alanında akademisyenlik yapılabilir. Coğrafyanın her şeyden önce çok köklü bir bilim dalı olduğunu unutmamak gerekir.

Eğer akademisyen olmak istiyorsanız coğrafyayı çok sevmeniz, mutlaka yabancı dil öğrenmeniz ve sürekli yeni şeyler öğrenmeye hevesli olmanız gerekir. Aslında akademisyenlik mesleğin ötesinde bir tutkudur.

Üniversitelerde akademisyen olarak ders vermek bir nevi coğrafya öğretmeni olmak gibidir. Ancak üniversite düzeyi lise düzeyiyle kıyaslanamayacak kadar geniş bilimsel bilgi içermektedir.

3. Haritacılık

Coğrafya bölümü okurken zaten kartografya dersleri alıyorsunuz. Coğrafyanın haritasız olamayacağını da biliyorsunuz.

Haber kanallarında, görsel basında, kamu kurumlarında ve harita yayıncılığı yapan basım evlerinde haritacı olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca eğer bilgisayarlı harita çizimleri konusunda kendinizi geliştirirseniz ve belediyelerde özel kurumlarda haritacı olarak çalışabilirsiniz.

4. Şehir Plancılığı

Şehir ve bölge planlamacılığı alanında ayrı bir bölüm olsa da coğrafya bilimi de şehir mimarisiyle ilgilidir. Eğer çevreyle ilgili böyle bir ilginiz varsa bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Günümüz şehirleri gittikçe artan bir işlevsel mimariyle düzenlenmektedir. Bir coğrafyacı olarak şehir planlamacılarla entegre çalışıp belediyelerde şehir hizmetlerinde görev alabilirsiniz. Bunun için kendinizi geliştirmeniz ve yeteneğinizi kanıtlamanız gerekecektir.

5. CBS Uzmanlığı

Coğrafi bilgi sistemleri günümüz dünyasına çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Çünkü günümüzde kayıt ve veri git gide önem kazanmaktadır. Ayrıca işin teknolojik boyutu ile coğrafi veriler git gide önem kazanmaktadır.

Eğer coğrafi bilgi sistemi uzmanı olmak istiyorsanız gereken eğitimi aldıktan sonra mutlaka bilgi sistemleri, bilgisayar teknolojileri, istatistik gibi alanları iyi öğrenmelisiniz. Eğer iyi yetişmiş bir bilgi sistemleri uzmanı olursanız bu alanda iş bulmanız da daha kolay olacaktır.

6. Turizmcilik

Turizm Türkiye ekonomisinin en önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır. Ülkemize her yıl milyonlarca turist gelmektedir. Durum böyle olunca turizm çok geniş bir ekonomik faaliyet alanı olmaktadır.

Coğrafya mezunları turist rehberliğinden tutun da tur organizasyonlarına kadar çeşitli faaliyetlerde görev alabilirler. Burada da yine esas olan çalışılacak alana yönelik donanımdır. Örneğin hangi pazara çalışacaksanız onunla ilgili yabancı dil bilmek ve turistik yerler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak bunların başında gelir.

Eğer yukarıdaki alanlardan herhangi birinde ya da coğrafya ile ilgili benzer bir alanda iş sahibi olmak istiyorsanız edinmeniz gereken temel ilke bilgidir. Coğrafya bilgisi çok önemli bir bilgidir. Ancak bunu uzman düzeyinde bilmek ve kendini sürekli geliştirmek başarının anahtarıdır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − fourteen =