Dağ Biyomu ve Özellikleri

Kendine has iklim, bitki örtüsü ve canlı gruplarını barındıran yaşam bölgelerine biyom denir. Her biyomun kendine ait özellikleri vardır. Bu yazıda dağ biyomu ve özellikleri üzerinde duracağız. Dağ biyomu adından da anlaşıldığı gibi dağlık alanlarda görülmektedir.

Dağlarda yükseğe çıktıkça sıcaklıklar azaldığı için dağ biyomu canlıları da soğuğa dayanıklı canlılardır.

Dağ biyomu

Dağ Biyomunun Görüldüğü Yerler

Dağ biyomu belirli bir bölgede toplanmamıştır. Yüksek dağların görüldüğü çeşitli bölgelerde dağ biyomuna rastlanmaktadır. Bu biyomu böyle adlandırmamızın nedeni farklı bölgelerde de olsa benzer iklim ve canlı gruplarını barındırmasıdır.

Daha önce tundra biyomu yazısında tundra biyomunun özelliklerini vermiştik. Soğuk iklim özellikleri bulundurmalarından dolayı dağm biyomu tundra biyomuna belirli açılardan benzemektedir.

Dağ biyomu haritasına bakarsak dünyanın birçok farklı yerinde bu biyomun görüldüğüne şahit olabiliriz. Dağ biyomunun ciddi bir bitki örtüsü yoktur. İğne yapraklı ağaçlar ve soğuğa dayalı bazı çalı ve otlar görülmektedir.

Dağ Biyomu Canlıları

Dağ biyomu hakkında yukarıda bilgi edindik. Bu alanlardaki zor iklim koşullarından dolayı çok fazla canlı yaşamaz. Ancak tıpkı kutup ve tundra biyomunda olduğu gibi bu alanlarda da bazı canlılar vardır.

Dağ biyomu bitkileri: İğne yapraklı ormanlar, bazı ot ve çalışlar bulunur. Dağ eteklerinde daha yeşil ve bol miktarda ağaç bulunurken dağın zirvesine çıktıkça bu çoraklaşma görülür. O nedenle dağ biyomunun ciddi bir bitki örtüsü yoktur.

Dağ biyomu hayvanları: Kar tavşanı, dağ keçisi, kartal, yabani öküz ve bazı yırtıcılar nadir olarak bulunur. Ortamın koşullarından dolayı soğuğa uyum sağlayabilecek canlılar bu bölgelerde bulunmaktadır. Bu canlıların sayısı da fazla değildir. Çünkü canlıların böyle ortamda besin bulabilmeleri oldukça güçtür.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 1 =