DNA’nın Görev Birimi

Hücrelerimizi yöneten molekül DNA’dır. Çekirdekte yer alan ve hücrede neyin ne zaman yapılmasını söylenen birimdir aynı zamanda DNA. Bu yazıda DNA’nın görev birimi hakkında konuşacağız. Çok sorulduğu için hemen cevap verelim. DNA nın görev birimi gen dediğimiz yapılardır.

Bazıları bunu nükleotit ile karıştırır. Ancak arada şöyle bir fark vardır.

  • DNA’nın görev birimi genlerdir.
  • DNA’nın yapı birimi nükleotitlerdir.

Burada yapı birimi nedir diye sorabilirsiniz. Bir evi tuğlalarla inşa ettiğimiz için tuğlalar evin yapı birimidir. DNA da nükleotitlerin üst üste eklenmesiyle oluşur. Bu nedenle DNA’nın ve genin yapı birimi nükleotitlerdir.

DNA ve Gen Kavramları

Yukarıda DNA’nın hücreyi yöneten yapı olduğunu söyledik. Peki bunu nasıl yaptığını biliyor muyuz? DNA üzerinde 4 çeşit nükleotitten milyonlarca bulunur. Bunların bir araya gelmesiyle birçok şifre oluşmaktadır. Bu şifrede hücrenin yönetilmesiyle ilgili birçok bilgi bulunmaktadır.

DNA üzerindeki anlamlı bölgelere gen adı verilir. Örneğin saç rengi için bir gen, boy uzunluğu için ayrı bir gen şeklinde birçok gen DNA üzerinde art arda sıralanmıştır.

DNA'nın görev birimi

Bunu yukarıdaki resim üzerinden daha iyi anlayabilirsiniz. Nükleotitler zincir şeklinde bir araya gelerek genleri ve DNA’yı oluşturmaktadır. Genler DNA’nın üzerinde yer alır kalıtsal bilgileri taşıyan yapı olarak görev görür.

Bir de öğrenciler tarafından sık karıştırılan kromozom kavramı üzerinde duralım.

Kromozom Kavramı

DNA’nın protein bir kılıfla oluşturduğu yapı kromozom dediğimiz yapıdır. Kromozom DNA’dan büyük yapı olarak bilinir. Aslında kromozomu oluşturan şey de DNA’dır.

Hücremizde bulunan DNA kromozom içerisinde yer alır. Çok uzun olan DNA zinciri defalarca katlanır ve kromozom halini almaktadır.

Örneğin insanlar olarak bizim hücrelerimizde 46 tane kromozom bulunur. Bu kromozomları oluşturan DNA’larda ise bizim bütün kalıtsal bilgilerimiz bulunur. Genler de kromozom içerisindedir.

Küçükten büyüğe doğru sıralarsak bu kavramlar daha iyi oturacaktır. Organik baz < nükleotit < gen < DNA < kromozom. Bu sıralamayı aklımızda tutarsak konuyu kolay kolay unutmayız.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two + one =