Doğal Ortam Nedir?

Doğal ortam kavramını coğrafya ve diğer alanlarda görürüz. Bu yazıda doğal ortam nedir, doğal ortam kaça ayrılır gibi sorulara cevap vereceğiz.

İnsanların müdahalesinin olmadığı, kendiliğinden var olan ortamlara doğal ortam nedir. Doğal ortamlar hayvanlara, bitkilere ve çeşitli diğer canlılara ev sahipliği yapar.

Doğal ortamların dışında yapay ortam dediğimiz ortam ise insanlar tarafından oluşturulmuştur. Beşeri ortam dediğimiz bu ortamlar doğal değildir. Örneğin kent merkezi doğal bir ortam değil, beşeri ve yapay bir ortamdır.

Örnek vermek gerekirse ormanlar, nehirler, göller, ovalar birer doğal ortamdır.

Doğal ortamda bir denge vardır. Canlı ve cansız varlıklar uyum içerinde birlikte yaşarlar. Ekosistemler doğal ortamları oluştururlar.

İlgili yazı: Yapay ve doğal çevre

Doğal ortam nedir

Doğal Ortam Kaça Ayrılır?

Doğal ortam nedir kısaca öğrendik. Şimdi de doğal ortam kaça ayrılır sorusuna cevap verelim.

Doğal ortam dörde ayrılır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  1. Hava küre (atmosfer)
  2. Taş küre (litosfer)
  3. Su küre (hidrosfer)
  4. Canlılar küresi (biyosfer)

Bu saydığımız 4 unsur doğal çevreyi meydana getirir. Ancak bunlar geniş çaplı yapılardır. Bütün bunlar doğayı oluşturan ana unsurlardır.

Örneğin su küre dediğimiz yerde okyanuslar, denizler, nehirler yer alır. Taş küre dediğimiz yapıda ise çeşitli alanlar yer almaktadır. Canlılar küresi ise Dünyanın çeşitli yerlerine dağılmıştır.

Bazen doğal ortamların tahrip edilmesiyle yapay ortamlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir orman tahrip edilerek yerleşim yeri inşa etmek doğal ortamı yapay ortama çevirmek demektir.

Doğal ortamlar kendiliğinden oluşur. Bazı doğal ortamların oluşması onlarca hatta yüzlerce yıl sürebilir.

Doğal Ortamın Tahrip Edilmesi

Doğal ortamları tahrip eden ana unsur beşeri faaliyetlerdir. Yani doğayı bozan temel varlık insandır. Bazen doğal afetlerle de doğal ortamın yapısının bozulduğu görülebilir.

İnsanlar olarak bizim görevimiz doğal ortamları korumaya çalışmaktır. Doğal ortamların tahrip edilmesi aşağıdaki zararlara neden olmaktadır:

  • Yaşamın dengesi bozulur. İklimler değişir.
  • Birçok canlı türü yok olur. Biyolojik çeşitlilik azalır.
  • Hava, su ve toprak kirliliği meydana gelir.
  • Dünyamızda var olan güzellikler tükenir.
  • Yeşil alanlar azalır.
  • Bitki ve hayvan türleri azaldığı için besin elde etmek daha zor hale gelir.
  • Heyelan ya da asit yağmurları gibi doğa olaylarında artış gözlemlenir.

Bütün bu nedenlerden dolayı doğal ortamları korumamız gerekir. Korumanın en temel adı ise doğal alanları korumak ve onları beşeri ortama çevirmemektir.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 4 =