Edebiyat ile İlgili Meslekler
|Edebiyat hem bir ders olarak hem bir bölüm olarak birçoğumuzun ilgisini çekmektedir. Ancak bir şeyi profesyonelce yapmak ve zamanınızın büyük bir bölümünü onlara geçirmek istiyorsanız bu iki şekilde mümkündür.
Ya çok zengin bir aileniz vardır ve çalışmadan ölene kadar yaşayabilirim dersiniz. Bu sayede istediğiniz alanla uğraşabilirsiniz. Ya da ilgilendiğiniz işten en azından geçiminizi temin edecek kadar para kazanırsınız. Edebiyata ilgi duyanların birçoğu ikinci yolu tercih edecektir. Bu nedenle bu yazıda edebiyat ile ilgili meslekler üzerinde durmaya çalışacağız.
Edebiyat ile ilgili aklınıza gelebilecek ilk meslek edebiyat öğretmenliğidir. Bunun için Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü bitirmeniz gerekir. Sonrasında devlet ataması için sınava girebilir ya da özel sektördeki özel eğitim kurumlarında çalışabilirsiniz.
Türk Dili ve Edebiyatı Mezunlarının Yapabileceği Diğer İşler
Yukarıda edebiyat öğretmenliğinden bahsettik. Bir de edebiyat bölümü okuyup da formasyonla öğretmen olmak istemeyenler ya da atama imkanı bulamayanlar için diğer iş alanlarından bahsedelim.
Edebiyat bölümünün çeşitli çalışma alanları bulunmaktadır. Birçok basım ve yayın kurumu edebiyat mezunu istihdam etmektedir. Eğer Türk dili ve edebiyatı konusunda kendinizi iyi yetiştirmiş iseniz TRT gibi devlet kurumları başta olmak üzere yayın ve basın içi olan birçok kurumda çalışabilirsiniz.
Edebiyat mezunları TRT gibi kurumlarda yayın editörlüğü, kitap evlerinde basım editörlüğü, İnternet sitelerinde ise içerik editörlüğü yapabilirler. Yine büyük matbu ve online gazetelerde çalışma imkanları bulunmaktadır. Yazının, yayının olduğu her yerde edebiyatçılara da iş olanağı olabilir.
Burada başarının ana anahtarını kendini iyi yetiştirmektir. Kendini iyi yetiştirme ise daha ilk aşamada okurken dikkat edilmesi gerekenlerle mümkündür.
Edebiyat Okuyanlara Tavsiyeler
Türk dili ve edebiyatı bölümü hakkında biraz bilgi sahibi oldunuz. Şimdi de okurken dikkat etmeniz gereken bazı noktalara değinelim.
- Edebiyat okurken ilk yapmanız gereken şey alanınıza hakim olmaktır. İyi bir mesleki bilgi her şeyin temelidir.
- Yazım kuralları ve noktalama işaretleri konusunda kendinizi geliştirin. TDK güncel kuralları takip edin. Her türlü editörlük işlerinde bu en önemli özelliğiniz olacaktır.
- Dil öğrenin. Edebiyat bölümü için Farsça ve Arapça öğrenin. Bir de İngilizce. Bu üç dil de önemlidir. Üçünü iyi bilmek zordur ancak bir tanesini çok iyi, diğer ikisini de orta seviyede bilirseniz çok faydasını görürsünüz.
- Çok okuyun. Kendinizi geliştirmenin ana anahtarı budur. Okuyun ve kültür düzeyinizi arttırın. İyi yetişmiş birinin her alanda iş bulması daha kolay olacaktır.
- Sosyal olarak iletişim becerinizi geliştirin. Daha çok çevre edinmeye olanak gösterin. Girişken olun.
- Ortalamaya dikkat edin. Dersleriniz yüksek olsun. Akademisyenlik düşündüğünüzde işinize yarar. Akademisyenlik ciddi bir iş sahasıdır.
Bunlara dikkat ettiğiniz zaman hem okurken hem de mezun olduğunuz zaman iş bulurken avantaj elde edersiniz.