Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması
|İnsanlar yaşamını sürdürmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ekonomik faaliyetler gerçekleştirir.
İlk zamanlarda insanlar avcılık, tarım gibi basit ekonomik sektörlerde çalışırken günümüzde ihtiyaçların şekillenmesi ile yeni ekonomik sektörler ortaya çıkmıştır. Günümüzde bu ekonomik sektörler birincil, ikincil, üçüncül, dördüncül ve beşincil olarak gruplandırılır. Şimdi tek tek bu grupları inceleyelim.
EKONOMİK FAALİYETLER
- Birincil Ekonomik Faaliyetler: Doğrudan doğa üzerinden yürütülen faaliyetlere birincil ekonomik faaliyetler denir. Avcılık, tarım, madencilik, balıkçılık bu gruba örnektir. Gelişmiş ülkelerdeki insanlar genelde bu sektörde çalışmazlar. Bu sektörde çalışan sayısı azdır ve azalmaya devam etmektedir.
- İkincil Ekonomik Faaliyetler: Bu sektörde hammadde işlenir ve insanların kullanılabileceği ürünlere dönüştürür. Yani birincil ekonomik faaliyetle doğrudan ilişkilidir. Gelişmemiş ülkeler hammaddeyi direkt satarken gelişmiş ülkeler hammeddeyi işleyip de satar. (İhraç eder) Kimya sanayisi, tarıma dayalı sanayi, orman ürünleri sanayi, enerji üretimi vb. ikincil ekonomik faaliyetlere örnektir.
- Ücüncül Ekonomik Faaliyetler: Birincil veya ikincil faaliyetle hiçbir alakası yoktur. Ürünün doğrudan doğadan elde edilmediği ve atölye ya da fabrikada üretim süreci gerektirmeyen tüm faaliyetler üçüncül ekonomik faaliyetlere örnektir. Örneğin; Sağlık, eğitim, bankacılık, güvenlik, pazarlama kısacası birincil ve ikincil faaliyete girmeyen sektörler üçüncül faaliyete girerler.
NOT: Donanım, internet, reklam gibi hizmetler üçüncül ekonomik faaliyetlere girmez. Sonradan ortaya çıkan dördüncül faaliyete girerler.
- Dördüncül Ekonomik Faaliyetler: Bilişim arttığı için ayrı olarak dördüncül ekonomik faaliyetler ortaya çıkmıştır. Bilişim ile ilgili grafik tasarım hizmetleri, online hizmetler, donanım-yazılım hizmetleri, reklam yayıncılığı dördüncül faaliyet kapsamında değerlendirilir.
- Beşincil Ekonomik Faaliyetler: Dördüncül ekonomik faaliyetle alakalıdır. CEO tarzı yöneticiler beşincil ekonomik faaliyete girer.
Ekonomik faaliyetlerin örneklerini tek tek ezberlemenize gerek yoktur. Onun yerine mantığını anlamanız sınavda hatırlamanızda daha yardımcı olacaktır. 🙂