Ekvatoral İklim Grafiği

İklim grafikleri iklimlerin genel karakterini anlamamız açısından önemlidir. Her ne kadar Türkiye’de ekvatoral iklime rastlanmasa da Dünya coğrafyasını anlayabilmek adına ekvatoral iklimi ve sıcaklık-yağış grafiğini anlayabilmek son derece önemlidir.

Ekvatoral iklim grafiğine geçmeden önce bu iklim kuşağının özelliklerine kısaca değinelim.

Ekvatoral İklim Nedir?

Bu alt başlık altında sizlere bu iklimin nerelerde görüldüğünü, temel özelliklerini verip konuya bir giriş yapacağız.

Ekvatoral iklim ya da bir diğer deyişle tropikal iklim ekvator çevresinde bulunur. Matematiksel bir şekilde ifade etmek gerekirse 10 Kuzey ve 10 Güney parallelleri arasında görülür. Dünya çapında bu iklime rastlanan yerler Güney Amerika kıtasının batı kesimlerinde, Asya ve Avusturalya kıtaları arasında bulunan adalarda ve Afrika kıtasında ekvator çizgisinin geçtiği yerlerde görülür. Ülkemiz Ekvator çizgisine yakın olmadığı için bu iklim tipi ülkemizde görülmez. Bu iklim tipinin en önemli bileşeni özellikle Amazon havzasında bolca bulunan yağmur ormanlarıdır.

Ekvatoral iklimde kurak dönemlere rastlanmaz. Her ay en az 60 mm yağış görülür. Bu iklim tipinde yaz ya da kış yoktur. Bütn yıl boyunca hava sıcaktır ve yağışlara da sık bir biçimde rastlanmaz. Kurak iklimlerdeki kadar olmasa da gece gündüz bariz sıcaklık farklarına rastlanabilir. Buna rağmen günler arasında sıcaklık farkı genellikle görülmez.

Ekvatoral İklim Grafiği ve Özellikleri

Bu başlıkta siz değerli öğrencilerimizle ekvatoral iklim grafiğini paylaşarak bu iklimi yorumlayacağız. Böylece sizlere hem bu iklim tipini belleteceğiz hem de grafikleri yorumlama gücünüzü arttıracağız.

ekvatoral iklim grafiği

Bu iklim tipinde yıl boyu sıcaklık asla 20 santigrat derecenin altına düşmez. En sıcak aylar olan nisan ve eylül aylarında ise sıcaklığın ortalama olarak 25 santigrat dereceye kadar yükselebildiği görülmektedir. Grafikten de çıkarılabileceği üzere en soğuk aylar ocak, temmuz ve aralık aylarıdır.

Yine görülebileceği üzere hiçbir ay kurak değildir. Bu iklim tipinin en önemli özelliği yıl boyu sıcaklıkların istikrarlı olması ve mevsimler arası bariz farklar olmamasıdır. Yıllık sıcaklık farkının 5 dereceyi geçmediği de dikkatlerimizden kaçmamalıdır.

Tropikal iklimde yıl boyu çok fazla yağış görülür.  Her mevsim yağış olması bu mevsimin ayırıcı özelliğidir.

En az yağış alan aylarda dahi 150 mm yağış görülür. Bu aylar ocak, haziran, temmuz ve aralıktır. En fazla ağış alan aylarda da 200 mm üzerinde yağışa rastlanmaktadır. Bu aylar da nisan ve eylül aylarıdır. Grafiğe dikkatle baktığımızda en çok yağış alan aylar yine sıcaklığın da en yüksek olduğu aylardır. En az yağışın görüldüğü aylar da sıcaklığın düştüğü aylardır ki bu özellik tropikal iklimin tipik özelliğidir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × two =