En Büyük Rakam Kaçtır?

Matematiğin alfabesi rakamlardır. Rakamlarla biz birbirinden farklı birçok sayıyı ifade edebiliriz. Sayılar sınırsız olduğu halde rakamlar sınırlıdır. Örneğin günlük hayatta kullandığımız 10’luk sayı sisteminde 10 adet rakam bulunmaktadır. Bunlar 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 şeklindedir. Buradan da anlayacağınız üzere en büyük rakam 9’dur.

En büyük rakam kaçtır veya en küçük rakam kaçtır şeklinde soru sorulduğunda genellikle 10’luk sayma sistemi kast edilmektedir. Örneğin bilgisayarların işlemcisinde kullanılan 2’lik sayma sistemi sadece 0 ve 1 rakamlarından oluşmaktadır. 2’lik sayma sisteminde en büyük rakam 1, en küçük rakam ise 0 şeklindedir.

Ancak soru sorulduğunda genellikle günlük yaşamdaki 10’luk sistem kast edildiği için en büyük rakam 9, en küçük rakam 0 diyebiliriz.

Rakam ile Sayı Arasındaki Fark

Öğrenciler rakam ve sayı kavramlarını sık sık karıştırılmaktadır. Örneğin en büyük rakam kaçtır sorusuna sonsuzdur cevabı verilebiliyor. En büyük sayı sonsuz olabilir ancak rakamlar sınırsız değildir.

Rakam nedir adlı yazıda rakamın tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını detaylı olarak anlattık. Kısaca özetlemek gerekirse sayılar matematikte bir büyüklüğü yani bir değeri ifade eder.

Rakamlar ise bu sayıları ifade etmemize yarayan simgelerdir. Örneğin Türkçe bir dil olduğu halde alfabedeki harfler bu dili ifade etmeye yarayan sembollerdir. Başka bir örnek vermek gerekir 23 bir sayı değeridir. Ancak bu sayıyı ifade etmemize yarayan 2 ve 3 sembolleri birer rakamdır.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × one =