Epitel Dokunun Önemi

Hücrelerin birleşerek dokuyu oluşturduğundan daha önce bahsettik. Vücudumuzda çokça bulunan hücre tipinden bir tanesi de epitel hücreleridir. Epitel hücreleri birleşip epitel dokuyu oluştururlar. Epitel doku vücudumuz için oldukça önemli bir dokudur. Şimdi epitel dokuyu ve vücut için neden önemli olduğunu ele alacağız.

Epitel doku vücudun ve vücut içindeki organların yüzeyini kaplar. Damarların bile yüzeyinde bulunur. Vücudumuz için bir örtü mahiyetindedir. Epitel dokunun iç kısmında olan ve endotel adı verilen ince katman doğrudan organların hücre zarlarına temas eder. Beyin, akciğer ve kalp gibi çok önemli organlarda bile bulunur bu kısım. Dış yüzeyi ise havaya ve kan akışına temas edecek şekilde daha geniş oluşmuştur.

epitel doku

Epitel dokusu hücreleri birbirlerine oldukça yakın bir şekilde konumlanmışlardır. Aralarında neredeyse hiç boşluk yoktur. Zaten epitel dokunun en önemli işlevi olan koruma işlevini bu sıkılık sağlamaktadır. Eğer bu kadar sıkı olmasaydı vücudumuzu koruma konusunda yeterli olmayacaktı. Örneğin derimiz kalın epitel dokusu içerir. Bu şekilde organlarımız dışarıdan korunmuş olur. Yer yer epitel dokusu doğrudan kas dokusuna bağlanabilir. Ancak çoğu zaman deri epitelinin altında bağ dokusu bulunur. Bağ dokusunun boşlukları doldurma özelliği vardır.

Epitel Dokunun Görevleri

Epitel dokunun vücudumuzda çok ve önemli görevleri vardır. Bu görevler yerine gelmezse hayat da devam etmez. Aslında bu hemen hemen her vücut parçası için geçerlidir. Sonuçta Allah hiçbir şeyi boşa yaratmamıştır.

Epitel doku vücudu enfeksiyonlardan korur. Deri vücudumuza girmek isteyen bakteri ve virüslerin karşısına çıkan ilk settir. Bu sayede önemli ölçüde zararlı mikroorganizma vücudun dışında tutulmuş olur. Bu açıdan epiteli düşmanlara karşı bir zırh olarak düşünebiliriz. Bu zırhın yıpranması kolay olduğu için epitel hücreleri hızlı bir şekilde çoğalırlar.

Epitel doku emilim, salgı ve boşaltım görevlerini görür. Bağırsaklar bu doku sindirim sonucu ortaya çıkan besinleri emerek vücudun ihtiyacını karşılamada aracı olur. Salgı bezlerindeki epiteller enzim, hormon ve benzeri materyaller salgılarlar. Aynı zamanda organların dışarısıyla bağlantısını sağladıkları için boşaltım konusunda da birçok vazifesi vardır bu dokunun.

Dişi üreme sistemi gibi yerlerde bulunan silli epitel dokusu vücut içerisinde yolculuk yapması gereken sperma gibi malzemeyi itmede işe yarar. Silli epitel hücrelerinden oluşan bu dokunun yüzeyi saç görüntüsü veren sillerle kaplıdır. Siller hareket ederek itici güç oluştururlar.

Tags:,

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − fourteen =