Eşitliğin Yasalarla Güvence Altına Alınması Niçin Önemlidir?

Yaşadığımız dünya için eşitliğin çok önemli bir kavram olduğunu biliyoruz. Burada bahsedilen eşitlik doğuştan gelen haklar açısından eşitliktir. Yoksa her insanın her konu eşit olması zaten mümkün değildir. Eşitlikle ilgili diğer bir konu eşitliğin yasalarla güvence altına alınmasıdır. Bu konu da çok önemlidir. bu yazıda eşitliğin yasalarla güvence altına alınması niçin önemlidir açıklayacağız.

Eşitliğin yasalarla güvence altına alınması, eşitliği bozacak bir müdahale olduğunda bunu engellemek açısından önemlidir. Herkes kendi adaletini sağlayamayacağına göre yasal güvence hakların korunmasında esastır. Bir ülkede eşitliğin var olması için eşitliğin yasalarla güvence altında olması ve bu yasaların uygulanması şarttır.

Örneğin ortak kullanıma açık bir sokağı herkes eşit olarak kullanabilir. Ancak biri o sokağı kapatmaya çalışırsa eşitlik bozulmuş olur. İşte bu durumda yasalar devreye giderek tekrar eşitliğin sağlanması için yolun açılmasını sağlar.

Eşitliğin yasalarla güvence altına alınması

Eşitlik ve Adalet İçin Yasal Güvencenin Önemi

Aslında eşitlik nedir dediğimiz zaman aklımıza gelen ilk tanım “yasalar önünde herkesin aynı olması” şeklindedir. Yani eşitliğin dayanağı yasalara göre eşit olmaktır.

Eşit muamele görmek ve eşit haklardan yararlanmak temel bir insan hakkıdır. İnsan hakları yasalarla güvence altına alınmazsa güçlü kişiler zayıf kişileri ezerek onlara haksızlık yapabilir. Bu durumda zayıf kişiler haklarını aramak için hukuka başvurur. Hukukun doğru işlemesi için da yasalarda bu tür temel hakların net bir şekilde belirtilmesi gerekir.

Eşitliğin yasalarla güvence altına alınması şu faydayı sağlar:

  • Eşitlik devlet gücü tarafından korunur.
  • Eşitliği bozmak isteyenlere yasal olarak müdahale edilir.
  • İnsanların eşitliğe olan güveni artar.
  • Devlet kimsenin tek malı değil, bütün toplumun ortak değeri haline gelir.
  • Adalet duygusu gelişir ve adalete olan inanç artar.
  • Toplumda güven ve huzur duygusu gelişir.

Daha önce yazdığımız adalet ve eşitlik kavramlarını açıklayınız başlıklı yazıyı da mutlaka okumanızı öneririz. Çünkü bu iki kavram sosyal hayatın temelini oluşturmaktadır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 − three =