Fizik Bilimine Giriş Çıkmış Sorular
|Fizik bilimine giriş sınav müfredatına son yıllarda eklenmiş önemli bir konudur. Müfredatta yeni olduğu için çok fazla çıkmış soru örneği de elimizde bulunmuyor. Fakat bu soru çıkmayacak manasına gelmiyor. Son yıllarda Lys sınavı dahil olmak üzere fizik testinde bu konudan sorularla sık sık karşılaşıyoruz.
Fiziğin doğası konusunu hafife almayıp iyi öğrenirsek bu konudan çıkan soruyu da rahatlıkla yapabiliriz.
Şimdi vakit kaybetmeden fizik bilimine giriş konusunda çıkmış sorulara bakalım. Bu konunun diğer adı fiziğin doğasıdır.
Fiziğin Doğası Çıkmış Sorular
İlk sorumuz 2013’te ygs sınavında karşımıza çıktı.

Soruda bize hipotez cümlesini sormaktadır. Hipotezin bir tez sunması gerekir. Yani bir iddianın yapılması gerekir. Elde olan verilerden ise bağımlı değişken ancak test edilebilir. Öyleyse hipotez bağımlı değişken üzerinden tanımlanacak ve bağımsız değişkeni içerecektir.
Bağımlı değişken cisimlerin yede düşme süresidir. Bağımsız değişken ise cisimlerin kütlesidir. Bu nedenle hipotez ikisi arasındaki ilişkiyle ilgili olmalıdır. Yanıt C şıkkı olur.
İkinci sorumuz da yine aynı yıl Lys’de çıkmıştır. 2013 yılında sınava girseydiniz ve bu konuyu iyi biliyor olsaydınız toplamda 44 fizik sorusundan 2 tanesi cepteydi demektir.
Soruda bilimsel bilginin özelliklerini bilim bilmediğimiz test edilmiştir. Soru kolay görülse de aslında bilgi gerektirmektedir. A ve B şıklarını kolaylıkla eleyebiliyorken C, D ve E şıkları arasında karar vermekte güçlük çekebiliriz.
Bilimsel bilgi mutlak doğrular değildir. Bilim her sorunun cevabını da veremez. Kuramlar doğrulandığında yasalara dönüşmez. Bilimde doğrulanmak diye bir şey yoktur. Sadece zaman içerisinde bir kuramın güç kazanması vardır.
Bilim adamlarının en önemli özelliklerinden biri yaratıcılık ve farkı düşünmedir. Eğer yaratıcılığa değil sadece yöntemlere dayansaydı o zaman herkes bilim insanı olabilirdi.
E şıkkı doğru cevaptır. Bilimsel bilgiye ulaşmak için farklı yöntemler kullanılır. Bu ifade hiçbir yanlışlık yoktur.
Üçüncü sorumuz 2014 lys’de çıkmıştır ve yine bilimsel bilginin özellikleriyle ilgilidir.

Teori ve yasa arasında kapsam açısından bir karşılaştırma yapmak mümkün değildir. Bu nedenle III. öncül yanlıştır. I ve II. öncülün ifadeleri ise bilimsel bilgiyle ilgili doğrudur. Hatta I. öncül 2013 lys’deki sorunun doğru cevabıdır. Cevap yalnız III olur.
Dördüncü soru da yine bilim ve bilimsel bilgiyle alakalıdır.

Bilimsel bilgi kesinlikle sınanabilir ve delillere dayandırılabilir olmalıdır. Ancak bilimsel hiçbir bilgi mutlak doğru olmak zorunda değildir. Cevap yalnız III olur.
Beşinci sorumuz da yine aynı konuyla ilgili ve benzer çıkmıştır. ÖSYM’nin bilimsel bilgiyi iyi öğrenmemizi istediği ortadadır.

İlke, yasa, kuram, kanun, teori, hipotez bütün bunlar zaman içerisinde değişebilir. Yasalar değişmez gibi bir ezber yanlıştır. Doğru cevap E seçeneği olur.