Glenn Seaborg ve Periyodik Tablo

Periyodik tablo birçok bilim adamının katkı yapmasıyla bugünkü haline gelmiştir. Bu bilim adamlarını periyodik tablo hakkında çalışma yapan bilim adamları ve görüşleri yazısında kısaca anlatmıştık. Periyodik tablo bilim adamları kodlama olarak DCNMMS şeklinde ezberlenebilir. Kodlama olarak “Dün canım nasıl mavi muz seçti” şeklinde kullanılabilir.

Seaborg bu kodlamanın son harfidir. Glenn Seaborg periyodik tablo üzerine çalışmış 1999. yılında vefat edene kadar kimya bilimine katkı sağlamaya çalışmıştır. Periyodik tablonun tarihçesi içerisinde günümüze en yakın bilim adamı Glenn Seaborg’tur.

Yukarıdaki resimde Seaborg’un bir röportajdaki görüntüsünü görmektesiniz.

Seaborg Kimdir?

Tam adıyla Glenn Theodore 12 Nisan 1912’de Amerika’nın Michigan eyaletinde doğmuştur. 1999 yılında ise vefat etmiştir. Periyodik tablo ve elementlerle ilgili çalışmalar yapmıştır. 1951 yılında Seaborh Nobel Kimya ödülü almıştır.

Akademik çalışmalarını uzun yıllar süren Glenn Seaborg bu süre zarfında bir dönem meşhur kimyacı Gilbert N. Lewis’in de asistanlığını yapmıştır.

1951 Nobel ödülünün yanında genç yaşlarından itibaren Seaborg birçok ödüle layık görülmüştür.

Seaborg’un Periyodik Tabloya Katkıları

Seaborg 1940 yılında plutonyumu bulmuştur. Daha sonra atom numarası 94’ten 102’ye kadar olan bütün uranyum ötesi elementleri bulmuştur. Böylece periyodik tablodaki lantanitlerin altına aktinitler de konmuştur. Bu periyodik tablo için önemli bir değişiklik olmuştur.

Mendeleyev periyodik tabloya şeklini veren bilim adamı olmuştur. Seaborg ise aktinit serisini ekleyerek periyodik tabloya son halini vermiştir. Bu açıdan periyodik tablonun tarihçesi içerisinde Seaborg önemli bir köşe taşı olmuştur.

Periyodik tabloya katkı yapan bilim adamları kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Johann Wolfgang Döbereiner
  • Alexandre Beguyer de Chancourtois
  • John Newlands
  • Dimitri Mendeleyev
  • Lothar Meyer
  • Henry Moseley
  • Glenn Seaborg

Bu bilim adamları için kodlama yaparken soy isimleri üzerinden gitmek daha sağlıklı olacaktır. Dün Canım Nasıl Mavi Muz Seçti kodlamasıyla bu bilim adamlarını hatırlayabiliriz.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 6 =