Hücrelerle İlgili İlginç Gerçekler

Hücrelerin yaşamın ve biyolojinin temeli olduğunu biliyoruz. Peki, bu hücrelerin ne kadar ilginç olabileceği konusunda fikrimiz var mı? Aşağıdaki listede hücrelerle ilgili bizleri şaşırtacak 10 maddeyi sizinle paylaşıyoruz. Bunları kavradığınız zaman hücreyle ilgili ve dolayısıyla biyolojiyle ilgili daha fazla kültürlenmiş olacaksınız.

Hücreyle İlgili 10 Gerçek

Bilim adamları insan vücudunda ortalama olarak 75 ile 100 trilyon arasında hücre olduğunu tahmin etmektedirler. Bu sayı vücut büyüklüğü, yaş gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bu kadar trilyonlarca hücrenin ise çeşitli görevleri vardır. Her bir hücre üzerine düşen görevi yerine getirmektedir. Hücreyle ilgili 10 gerçek liste şeklinde aşağıda verilmiştir.

Hücrelerle ilgili ilginç bilgiler

1. Hücreler Büyütülmeden Görülemezler

Hücrenin boyutu 1 ile 100 mikrometre arasında değişmektedir. Bu boyut insan gözüyle görülemeyecek kadar küçüktür. Bu nedenle hücre bilimi mikroskobun icadından sonra gelişebilmiştir. Yeni geliştirilmiş elektron mikroskoplarıyla birlikte bilim adamları hücrenin içine girip detaylı resimler çekerek veri alabilmektedirler.

2. İki Tip Hücre Vardır

Ökaryot ve prokatyot olmak üzere iki tip hücre vardır. Canlılığın ilk ayrımı burada ortaya çıkar. Hayvan hücresi veya bitki hücresi diye ayrım yapmadan önce bu ayrım yapılır sınıflandırmada. Ökaryot ve prokaryot hücre yazısında bu konuya detaylı bir şekilde değinmiştik.

3. Tek Hücreli Prokaryot Canlılar En İlkel Canlılardır

Canlıları ilkellikten gelişmişliğe göre sıraladığımızda insanlar en üstte yer alırlar. İnsanlarla birlikte memeli hayvanlar bu listenin üstündedir. İşte tek hücreli canlılardan prokaryot hücre yapısı taşıyanlar bu listenin en dibindedirler. Sayıları trilyonların çok üstünde olan bu canlı gurubu basit bir hücre yapısı taşırlar. Çekirdek zarları ve zarlı organelleri yoktur.

4. Vücudumuzdaki Bakteri Hücresi Sayısı Vücut Hücresi Sayısından Fazladır

Bilim adamlarının yaptığı araştırmada insan vücudundaki hücrelerin yüzde 90’ından fazlasının bakteri hücresi olduğu ortaya çıkmıştır. Bizler bu bakterilerle yaşamımızı sürdürürüz. Peki bu kadar yüksek orandaki bakteri neden bu kadar hacim kaplamıyor diye sorarsanız bakteri hücreleri çoğunlukla insan hücrelerine göre kat kat küçüktürler.

5. Hücreler Genetik Materyal İçerir

Hücrelerimizde bizim karakterlerimizi anlatan DNA gibi genetik malzemeler vardır. Bu malzemeler bütün hücrelerde vardır. Yani burnumuzun şekli ayak topuğumuzda bulunan bir hücrenin içindeki DNA’da da aynı şekilde tanımlanmıştır. O kadar küçüklükteki hücrede bütün özetimiz mevcuttur.

6. Hücrelerin İş Gören Organelleri Vardır

Nasıl bizim elimiz, kolumuz, ayaklarımız gibi iş gören organlarımız varsa bizim özetimiz niteliğinde olan hücrelerin de kendi alanlarında özelleşmiş organelleri vardır. Bunların arasında görev paylaşımı ve koordineli bir çalışma mevcuttur.

7. Farklı Tip Hücreler Farklı Şekilde Ürerler

Bitki hücrelerinden tutun da bakteri hücrelerine kadar hepsinin farklı üreme sistemi vardır. İnsanda bile vücut hücreleri mitoz ile oluşurken eşey hücreleri mayoz ile oluşur. Bu süreçlerin arasında benzerliklerin olmasıyla birlilte kendilerine özel karakter taşırlar.

8. Benzer Formdaki Hücreler Dokuları Oluşturlar

Bir kas dokusunu veya bir yağ dokusunu ele aldığımızda içerisinde milyonlarca hücre olduğunu görürüz. Ancak bu hücreler rastgele bir araya gelmemişlerdir. Aralarında ülkü birliği vardır. Hepsi benzer amaçları güder ve benzer yapıya sahiptir. Bir yağ hücresinin içerisinde yağ oranı yüksekken bir kas hücresinin içerisinde protein oranı yüksektir.

9. Hücrelerin Çok Farklı Ömürleri Vardır

Bir hücrenin ömrü diğer bir hücreninkine uymayabilir. Nasıl bir kelebeğin ömrü bir insanın ömrüne uymuyorsa aynısı hücreler için de geçerlidir. Bazı hücreler birkaç gün yaşarken bazıları yıllar boyunca hayatta kalabilirler.

10. Hücreler İntihar Ederler

Tıpkı birçok canlı gibi canlıların temelini oluşturan hücreler de intihara girişirler. Özellikle kanser sürecinde bu intihar çok yaygın olarak görülür. Hücrelerin içinde bulunan lizozom organı sindirici enzimler içerir. Hücre o organeli yırtıp içindeki sıvıyı hücrenin içerisine bırakınca hücre kendi kendini sindirip tüketmiş olur. Ölümden sonra hücrelerde bu süreç hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − 15 =