İyonik Bağ

İyonik bağKimyasal bağlar konusunda en önemli bağlardan biri iyonik bağ konusudur. İyonik bağ metal ve ametal elementleri arasında gerçekleşen etkileşimin sonucudur. Kimyasal bağlar konusunda atomlar arası bağların iyonik veya kovalent olabileceğinden bahsettik. İyonik bağ elektron alış verişinin temel olduğu bağdır. Burada + yüklü metal iyonu ile – yüklü ametal iyonu bir araya gelerek kendilerini kararlı yapıya taşırlar. Böylece kararlı bir bileşik oluşmuş olur. İyonik bağın mantığı budur.

İyonik bağın oluşması için kararsız yapıda ve zıt yüklü iki iyona ihtiyaç vardır. İyonlar yüklü taneciklerdir. Pozitif yüklü iyon ile negatif yüklü iyon bir araya gelerek iyonik bağı oluşturur. Bir iyonun pozitif yüklü olması elektron vermesi, negatif yüklü olması ise elektron almasına manasına gelir. Ametal atomları bileşiklerinde farkı değerlik alabilmektedirler. Şöyle ki elektron alma eğilimlerinin yanında düşük de olsa elektron verme eğilimleri de bulunmaktadır. Zaten bu nedenden dolayı ametaller kendi aralarında farklı bileşikler yapabilmektedirler.

NaCl formülü ile ifade ettiğim sofra tuzu iyonik bağın en bilinen örneklerinden birini taşır. Metal ve + yüklü Na elementi ile ametal ve – yüklü Cl elementi iyonik bağ kurarak bir bileşik meydana getirirler. Böylece sodyum (Na) elementi fazla elektronunu vererek, klor (Cl) elementi ise eksik elektronunu alarak kararlı yapıya ulaşırlar. Ortaya nötr yapıda bir tuz ortaya çıkmış olur.

Kimyasal kavramlar konusunu iyi bildiğiniz taktirde iyonik bağ meselesini daha iyi anlayabilirsiniz. İlk etapta bu bilgiler size yeterli olacaktır.

 

 

Tags:
2 Yorumlar

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − eleven =