Johannes Kepler Neyi İcat Etti?
|Johannes Kepler (27 Aralık 1571 – 15 Kasım 1630) tarihleri arasında yaşamış büyük Alman bilim insanıdır. Aynı zamanda matematik, astronomi, felsefe alanlarıyla ilgilenmiştir. Kepler batı biliminin gelişmesine inanılmaz büyük katkılar sağlamış bir bilim insanıdır. Onun hayatını ve çalışmalarını bir yazıya sığdırmak kolay değildir. Ancak biz burada Johannes Kepler neyi icat etti kısaca açıklamaya çalışacağız.
Kepler kanunları olarak bilinin gezegenlerin çekim kuvvetlerini anlatan temel hipotezi Kepler ortaya koymuştur. Ayrıca optik alanında çok önemli çalışmalar bulmuş ve teleskobu geliştirmiştir. Yine Kepler’in optik alanındaki birçok teorisi geleceği aydınlanmıştır.
Johannes Kepler yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve çiçek hastalığıyla mücadele etti. Hayatında birçok zorluk olmasına rağmen büyük bir bilim insanı oldu.
Kepler’in icatları şöyle sıralanabilir:
- Gezegen hareketlerini ilk kez Kepler kanunları ile açıklamıştır. Bunlar da klasik fiziğin temelini oluşturan doğa kanunlarının ilklerindendir.
Astronomiae Pars Optica kitabında aşağıdaki optik alanlarında çalışmalar yapmıştır:
- İğne deliği büyüklüğünde bir mercekle resim çekme fikrini ortaya atmıştır.
- Gözdeki merceği ve kırılma süreçlerini ortaya koymuştur.
- Yakına görememe, uzağı göreme gibi sorunlar için ilk gözlükleri tasarlamıştır.
- Gözdeki derinlik algısını açıklamıştır.
Dioptrice (Kırılma) adlı eserinde şunları açıklamıştır:
- Gerçek, zahiri, düz ve ters görüntü oluşumunu açıklamıştır.
- Teleskobun çalışma prensibini ortaya koymuştur. Bu icat Kepler Teleskobu olarak bilinir.
- Işığın yansıma prensiplerini ortaya koymuştur.
Kepler Teleskobu ile ilgili çalışmalarından dolayı Teleskobun mucidi olan ve Kepler’le aynı dönemde yaşayan büyük bilim insanı Galileo Galilei de kendisine atıfta bulunmuştur.
Johannes Kepler teleskobu ne zaman buldu derseniz teleskop 1609 yılında Galilei tarafından bulunmuştur. Kepler ise bundan birkaç sene sonra geliştirmekle ilgili fikirler ortaya koymuştur.
Kepler Yasaları
Kepler’in bugün de gezegen hareketlerinde temel alınan yasaları fizik bilimi açısından çok önemlidir. Bu yasalar Güneş sisteminin işleyişini açıklamaktadır.
- Yörüngeler kanunu: Güneş sistemindeki her gezegen çembersel değil, elips şeklinde yörüngelerde dolanmaktadır. Bu elipsin iki odağından birinde Güneş bulunmaktadır.
- Alanlar kanunu: Yörüngede dönen gezegen ile Güneş arasındaki yarıçap vektörü eşit zamanda eşit alanlar tarar. Bu da Güneş’e yaklaşan gezenin hızlanması, uzaklaşanın yavaşlaması manasına gelir.
- Periyotlar kanunu: Bir gezegenin yörüngedeki ortalama yarıçapına R dersek bunun bir tur dönme süresi olan (periyot) T ile arasındaki oranın belli bir matematiksel değeri vardır. Güneş sistemindeki bütün gezegenleri için R3/T2 oranı sabit ve 3,4.108‘e eşittir.
Kepler bu yasalarla klasik fiziğin temellerini atmıştır. Ayrıca matematik konusunda da çok önemli icatları olmuştur. İntegrasyonun temelleri Kepler tarafından atılmıştır.
Johannes Kepler ve Galileo Galilei’nin fizik alanındaki çalışmaları Isaac Newton’a çok önemli bir alt yapı hazırlamıştır. Newton bu temeli geliştirerek klasik fiziği icat etmiştir.
Johannes Kepler genç sayılacak bir yaşta (59) hayatını kaybetmiştir. Arkasında çok büyük bir bilim ve icatlar listesi bırakmıştır.