Karadeniz İklimi Grafiği
|İklim grafikleri bildiğimiz gibi iklim konularını ve genel olarak coğrafyayı anlayabilmek için son derece önemlidir. Karadeniz iklimi grafiği bizlere bölgedeki genel yağış ve sıcaklık karakteri hakkında bilgi verecektir.
Grafiğe geçmeden önce Karadeniz iklimi hakkında biraz bilgi edinmemiz gerekir.
Karadeniz İklimi Nedir?
Karadeniz iklimi karakteristik olarak güney ve yarım kürede orta kuşakta bulunan kıtaların ve ya büyük kara parçalarının kıyılarında görülür. Bunlara örnek olarak Batı ve Kuzeybatı Avrupa, Yeni Zelanda, Şili’nin batı kıyıları, Karadeniz kıyıları ve Güneydoğu Avusturalya gösterilebilir.
Her ne kadar bu bölgelerin hepsinde iklim Karadeniz iklimi ile birebir aynı olmasa da hepsi ılıman rejimlere tabiidir. Türkiye’de ise bu iklim tipine Kocaeli-Sakarya’nın Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerinden başlamak üzere Artvin’e kadar görülür. Doğu Karadeniz’de ise iklim karadeniz ikliminin en güzel örneğidir.
Yine bu iklimin temel özellikleri az sonra ayrıntılarıyla değineceğimiz üzere mevsimler arasında ya da gün içinde sıcaklık farklarının aşırı olmamasıdır. Bunda bu iklim tipinin genellikle deniz kenarında hakim olması ve nem etkilidir. Yine bu iklim türünde en fazla yağış sonbaharda gerçekleşmesine rağmen her mevsim yağış görülür.
Karadeniz İklim Grafiği ve Özellikleri
Şimdi de bu iklim tipine ait sıcaklık-yağış grafiği irdeleyip yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında açıklamalar yapalım.
Dikkatle bakıldığında görülebileceği üzere, bu iklim rejiminde en sıcak aylar temmuz ve ağustos aylarıdır ki bu aylarda bile sıcaklık 25 santigrat dereceyi aşmamaktadır. Yine bu iklimde en soğuk aylar kış ayları olarak gözükmektedir ve sıcaklık neredeyse sıfır santigrat derecenin altına inmemektedir. Görüldüğü üzere aylar arasında sıcaklık farkı da 15 dereceyi geçmemektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması da tahmin edilebileceği üzere 13.5 derece olarak ölçülmüştür.
Yağış rejimini incelediğimizde ise ilk olarak göze çarpan nokta en çok yağışın sonbaharda en az yağışın ise ilkbahar aylarında görülmesidir. Yağışlar yıl boyu 600 mm’nin altına düşmemiştir ve 1500 mm’nin üstüne çıkmamıştır. Karşılaştırma yapabilmek açısından Türkiye’de Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde 650 mm ortalama yağış olmuşken bu sayı Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde 1048 mm olarak ölçülmüştür.
Bu grafiğe göre bir sonuç çıkaracak olursak Dünya’da büyük ılıman iklimlerden biri olan Karadeniz ikliminde aşırı soğuk ya da aşırı sıcak bir döneme yıl içinde rastlanmaz. Yağış mevsimden mevsime değişse de düzenli bir yağış rejimi vardır.