Karasal İklim Grafiği
|İklim grafikleri iklimlerin genel karakterini anlamamız açısından önemlidir. Türkiye’de en çok görülen iklim tipi olan Karasal iklimin grafiği de tundra ikliminin yağış ve sıcaklık rejimini öğrenmemizi sağlayacak.
Sizlere grafiği anlamlandırabilmeniz için öncelikle karasal iklim tipinin genel özelliklerini vereceğiz.
Karasal İklim Nedir?
Karasal iklim Dünya çapında genel olarak 40 ve 55 kuzey paralellerinin denize kıyısı olmayan coğrafyalarında görülür. Orta Avrupa, Sibirya ve Kuzey Amerika kıtasının kuzeyleri karasal iklimin tipik olarak görülebileceği yerlerdir. Ülkemizde de bu iklim tipi Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesi başta olmak üzere diğer bölgelerimizin denize uzak kısımlarında çok net görülür.
Karasal iklim tipinin egemen olduğu bölgelerde bozkır bitki örtüsü hakimdir. Bu iklim tipinde çok yağış olmadığı için bu iklim tipinde bitki örtüsü bodur çalılardan ve genellikle otsu bitkilerden oluşur. Bu bitki örtüsüne Kuzey Amerika’da preri, Güney Amerika’da pampa olarak bilinir.
Karasal İklim Grafiği ve Özellikleri
Grafikte de gösterildiği üzere en soğuk aylar bu iklim tipinde kış aylarıdır ve sıcaklık sıfır santigrat derecenin üstüne çıkmaz. En sıcak aylar da beklenebileceği gibi haziran ve temmuzdur ki bu aylarda da sıcaklık 20 dereceyi geçtiği gözlenmez ve hava yazın kurak değildir. Yıllık sıcaklık ortalaması 10-15 santigrat derecedir.
Yukarıda sert karasallığın olduğu bir bölgenin grafiği verilmiştir. Görüldüğü gibi yıllık sıcaklık farkı yüksek yağışlar ise azdır.
Yine bu ilkim tipinin yağış özelliklerine gelince sıcaklık verileriyle aralarında bir parallelik olduğunu görüyoruz. Karasal iklimde en çok yağışın yaz aylarında olduğunu görebiliyoruz. En az yağış ise hava sıcaklığı sürekli sıfır derecenin altında olmasına rağmen kış aylarında rastlanmaktadır. Yıl boyunca yağış ortalaması en düşük 50mm, en yüksek yağış ise 150mm olarak ölçülmüştür. Tüm bunlara bağlı olarak bu bölgelerde kökleri uzun, susuzluğa dayanıklı bitkiler ve tarım ürünleri yetişir.