Kas Tipleri

Destek ve hareket sistemi için kas dokusunun çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Kas dokusunu oluşturan kas hücreleridir. Bu hücreler yüksek oranda protein içerirler ve bazen de çok sayıda mitokondri bulundururlar.  Kas hücrelerinin türüne göre oluşan kas tipleri farklılık gösterir. Kas dokusu vücudun hemen hemen her yerinde mevcuttur. İnsan vücudunda irili ufaklı birçok kas bulunmaktadır. Kas tipleri sadece renge veya şekle göre değil aynı zamanda fonksiyona göre de ayıklanmıştır. Vücutta bulunun kas tipleri şunlardır:

  1. Çizgili kas
  2. Düz kas
  3. Kalp Kası

Kas hücreleri bu üç kas tipine göre özelleşmişlerdir. Kaslar hareket sağlayan yapılar oldukları için aktin ve miyozin gibi harekete olanak sağlayan mikro flamentler içerirler. Kas türleri bu üç kas tipine göre sınıflandırılır. Bir kasın hangi kas türüne ait olduğunu bilmemiz onun çalışma prensibini de anlamamız manasına gelir.

Kas tipleri

Çizgili Kaslar

Kas tipleri içerisinde en çok bildiğimiz kaslardır. Pazularımıza baktığımızda gördüğümüz kaslar çizgili kaslardır. Çizgili kasların diğer bir adı iskelet kasıdır. Çünkü bu kaslar iskeletimizin etrafını sarmıştır ve istemli hareket ederler. Vücut geliştirme salonuna gidip çalıştırdığımız kaslar bu kaslardır. Çizgili kasların özellikleri şunlardır:

  • Hızlı kasılıp gevşerler.
  • Çabuk yorulurlar.
  • Çalışmaları istemlidir.

Çizgili kaslar, düz kaslar ve genel olarak vücut yapısıyla ilgilenen bilim dalına anatomi denmektedir. Çizgili  kaslar kırmızı renkte görünürler.

Düz Kaslar

Vücudumuzun daha çok iç bölmesinde olan kaslardır. Bu kaslar vücudumuzun ihtiyacı olan faaliyetleri yerine getirirler. Bu kasları kontrol edemeyiz. Örneğin midemizi sindirim için hareket ettiren kas tipi düz kastır. Bu türdeki kasların rengi kırmızıdan ziyade biraz daha beyaza çalar. Bu nedenle bu kas türündeki kaslara beyaz kaslar da denildiği olur. Düz kasların özellikleri şunlardır:

  • Yavaş kasılıp gevşerler.
  • Çalışmaları istemsizdir.
  • Geç yorulurlar.

Düz kaslar hayati faaliyetlerimizin biz farkında olmadan devam etmesine olanak sağlar. İstemsiz olmaları bize bu avantajı sağlamaktadır.

Kalp Kası

Tek bir bölgede bulunan kas tipi olmasına rağmen ayrı bir sınıfa dahil olmuştur. Çünkü bu kas türü çizgili kas özellikleri gösterir. Yapısı iskelet kasının yapısıdır. Oldukça güçlüdür ancak istemsiz olarak çalışır. Bu nedenle kalp kası diye bir kas türü ifade edilir. Kalp kası ortalama olarak saniye 1 defadan daha fazla atar.

Ancak çalışma süresinin yanı sıra dinlenme evresi de bulunur. Bu evrelerin hepsi 1 saniyeden kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Kalp kası ömür boyunca kanı bütün vücuda pompalar. Bunu yapabilmesi için güçlü olması gerekir. Bu nedenle kalp kası güçlü bir kas tipidir.

Kas tipleri içerisinde kalp kası bu özelliklerinden dolayı oldukça ilginçtir. Ayrıca kalp kası beyinden uyarı almadan kendi uyarısı kendisi üretmektedir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × two =