Katıhal Fiziği Uygulama Alanları Nelerdir?
|Fiziğin çeşitli alt alanlara ayrıldığını biliyoruz. Fiziğin bu dalları aynı zamanda teknolojik gelişmelere de öncelik ettiğini biliyoruz. Katıhal fiziği son dönemlerde önemi daha iyi kavranmaya başlanmış bir fizik dalıdır. Bu yazıda kısaca katıhal fiziğinin uygulama alanları nelerdir öğrenmeye çalışacağız.
Katıhal fiziği uygulama alanları kısaca aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Maddenin katı halindeki özellikleri ve kristal yapısı
- İletkenler ve yarı iletken teknolojisi
- Lazer teknolojisi, fiber optik teknolojisi
- Manyetik rezonans görüntüleme
- Silisyum tabanlı teknoloji araçları
İlgili yazı: Katıhal fiziğinin teknolojiye katkıları
Katı Hal Fiziğinin Uğraş Alanları
En basit tabiriyle katıhal fiziği maddenin katı haliyle ilgilenir. Aslında daha açmak gerekirse maddeler katı haldeyken moleküller daha düzenli dizilmiş olur. Maddeyi oluşturan moleküllerin geometrileri, yapıları ve çeşitli özellikleri maddenin makro anlamdaki özelliklerini de etkilemektedir.
Geniş anlamıyla malzeme mühendisliği maddenin mikro ve makro özelliklerini bir arada ele alarak sanayi ve teknolojide kullanılan maddelerle ilgili çalışma yapar.
İşte katıhal fiziği de maddenin katı halinin atomik özelliklerinden tutun da erime noktası, kaynama noktası, ısıya dayanıklılık, basınca dayanıklılık gibi özelliklerinin incelenmesinde çok önemlidir.
Bugün sanayide herhangi bir üretim yapıldığı zaman kullanılacak maddenin özellikleri doğru tespit edilmelidir. Aksi halde istenilen hedefe ulaşmakta sıkıntılar yaşanabilir. Üretim süreçlerinde kullanılacak ısı ve basınç gibi özellikler üretimle uyumlu olmalıdır.
Maddenin katı halindeki kristal özellikleri de dahil olmak üzere bütün özellikler katıhal fiziğinin uğraş alanları içerisindedir. Günlük hayatta pek karşılaşmasak da katıhal fiziği doğrudan yaşamımıza etki etmektedir.