Kimya Teknisyeni Ne İş Yapar?
|Kimya ile ilgili çeşitli meslek dalları bulunmaktadır. Çok farklı olabilen bu mesleklerin ortak özellikleri kimya bilimiyle ilgili olmalarıdır. Bu mesleklerden biri de kimya teknisyenliğidir. Bu yazıda kimya teknisyeni ne iş yapar, kimya teknisyeni kime denir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Kimya endüstrisinde ve kimyasal araştırma yapan merkezlerde üretim, analiz, kalite kontrol, veri tutma gibi görevleri üstlenen ve kimyagerlerin veya kimya mühendislerinin kontrolünde çalışan kişiye kimya teknisyeni denir.
Kimya teknikeri hastanede çalışabilir mi sorusu çok sorulmaktadır. Eğer hastanede biyokimya laboratuvarı varsa ve burada kimya teknikerine ihtiyaç duyuluyorsa elbette çalışabilir. Ancak tekniker olmak için 2 yıllık kimya eğitimi de almış olmak gerekiyor.
İlgili yazı: Kimya bilimiyle ilgili meslekler
Kimya Teknisyeninin Görevleri
Kimyagerler veya kimya mühendisleri kimyasal süreçlerdeki bütün işlere yetişemezler. Bu nedenle onlara yardımcı olacak ve kimya konusunda bilgi ve tecrübeye sahip teknisyenlere ihtiyaç vardır. Kimya teknisyenin yaptığı işler aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
- Yapılacak kimyasal analizin hazırlıklarını yapmak
- Laboratuvarlarda yapılacak deney düzeneklerini hazırlamak, malzemeleri bir araya getirmek
- Kimyasal üretiminde analiz ve kalite kontrolü sağlamak
- Deney ve gözlem süreçlerini takip etmek
- Her türlü deney ve gözlemin verilerini kaydetmek ve tablolamak
- Kullanılan malzemenin bakım ve onarımını gerçekleştirmek
- Kimyasalların olduğu ortamda güvenlik önlemlerini almak
- Malzemelerin doğru bir şekilde muhafaza edilmesini ve depolanmasını sağlamak
Yukarıda sayılan görevler örnek görevlerdir. Bunun dışında da gerekli gördüğünde benzer faaliyetler gerçekleştirilir.
Kimya Teknisyeni Olmak İçin Gereken Özellikler
Her mesleğin bazı gereklilikleri bulunmaktadır. Kimya teknisyeni olmak isteyen birinin de gereken özellikleri taşıması başarılı olması açısından önemlidir.
Kimya teknisyenliği için gerekli özellikler aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir:
- Fen bilimlerine ve özellikle kimyaya ilgi duymak
- İş disiplinine sahip ve işte dikkatli olabilmek
- Dakik ve prensipli bir iş anlayışına sahip olmak
- Ayrıntıları dikkat edebilmek
- Bedenin ve fizik gücü açısından yeterli olmak
- Kimyasallara karşı alerji taşımamak
- Kimya mühendisi ya da kimyagerlerle uyumlu çalışabilmek
Bu özellikler dışında kendinizi geliştirdiğiniz her özellik teknisyene avantaj sağlar. Örneğin bilgisayar kullanmayı iyi bilmek, iletişim yönünün güçlü olması gibi özellikler önemli avantajlar sağlamaktadır.
İş İmkanları ve Çalışma Koşulları
Kimya teknisyenlerine çeşitli iş imkanları mevcuttur. Ancak iş bulabilmek kendini geliştirmekle çok ilgilidir. Çünkü çok fazla meslek lisesi mezunu bulunmaktadır. Bu nedenle bir işletmede bir kimya teknisyeni alınacağı zaman birden fazla kişinin başvurması iş şansınızı azaltacaktır.
Kimya teknisyenleri aşağıda sıralanan yerlerde çalışabilir:
- Üretimde kimyasalların kullanıldığı ilaç, gübre, arıtım, boya, çimento, seramik, temizlik, kozmetik, petrokimya, tekstil gibi sanayi kuruluşlarında
- Her türlü üretim için hazırlanmış araştırma-geliştirme laboratuvarlarında
- Hastanelerin varsa çeşitli laboratuvarlarında
- Özel analiz ve gözetim firmalarında
- Kamu ve belediye laboratuvarlarında
Kimya endüstrisi çok geniş bir alandır. Çünkü hem kimyasal madde üretimi fazla, hem de birçok başka ürünün üretilmesinde kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Örneğin evinizdeki temizlik malzemelerini, şampuan ve sabunları, diş macunlarını düşünün. Bütün bunlar kimya endüstrisinin ürünleridir.
Kimyasal üretimin yapıldığı ve kimyasal malzemelerin bulunduğu çalışma koşullarında kötü koku, zehirli madde tehlikesi gibi durumlar görülebilir. Bununla birlikte kalabalık olmayan yerlerde çalışmak daha rahat bir iş ortamı sağlayabilmektedir.
Nasıl Kimya Teknisyeni Olunur?
Kimya teknisyenliği ile ilgili temel eğitim Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Teknik, Endüstri meslek liseleri ve Çok Programlı liselerde verilmektedir. Bu liselerde varsa kimya bölümünü seçmek kimya teknisyeni olmak açısından önemlidir.
Eğer okuyacağınız lise Anadolu Teknik ya da Anadolu meslek ise bu liselere girmek için liselere giriş sınavlarında belirli bir puan yapmak gerekecektir. Bunun için ilk okuldayken sınava yönelik çalışma yapmak gerekmektedir.
Kimya teknisyeni olmak için okunması gereken süre genellikle 4 yıl lise eğitimidir. Ancak bazı Anadolu teknik liselerinde hazırlık eğitimi de verildiğini düşünürsek bu hazırlıkla birlikte 5 yıl olabilmektedir.
Temel kimya, laboratuvar, organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya gibi çeşitli alanlar verilen kimya dersleriyle öğrenciye kazandırılmaya çalışılır.
Eğer yapabilirseniz 2 yıllık Meslek yüksek okulunda kimya okuyup tekniker olmak size daha çok avantaj sağlayacaktır.
Meslekte İlerleme Nasıl Olur?
Kimya teknisyeni kime denir öğrendik. Kimya teknisyenini çalışma koşullarına da kısaca değindik. Şunu da belirtelim ki başlangıç seviyesinde kimya teknisyeni maaşları standart teknisyen ücretidir. Kendini geliştirdikçe ve tecrübe kazandıkça maaşta ve çalışma koşullarında iyileşme olacaktır.
Eğer bu meslekte kendinizi geliştirme istiyorsanız bol okumalı, bol öğrenmeli ve çalışarak tecrübe kazanmalısınız.
Eğitim alarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız 2 yıllık okul okuyarak tekniker olabilirsiniz. Ya da 4 yıllık kimya bölümü bitirip kimyager olabilirsiniz. Mühendislik alanında da kimya mühendisliği gibi alternatifler mevcuttur. Eğer bunlarla uğraşamam veya kazanamam diyorsanız da mesleki olarak kendinizi geliştirmek için tecrübe kazanmanız gerekir.
Kimya teknisyeni olarak çalışırken her şeyi merak edip bol soru sormak, işi sistematik bir şekilde takip etmek öğrenmek açısından çok önemlidir.