Kimya Yapamıyorum

Üniversite sınavlarına hazırlanmak ve okul derslerinde de başarılı olmak istiyorsunuz. Ancak kimya dersi sizin için bir engel teşkil etmekte. Üzülmeyin. Sizin gibi birçok öğrenci bulunuyor. Çok fazla öğrenciyle içli dışlı olduğumuz için kimya yapamıyorum diyen öğrencilerin sorunlarını da iyi biliyoruz.

Bu yazıda size ayt kimya ya da tyt kimya yapamıyorum diyenlerin bütün sorunlarına çözüm olacak önemli tavsiyeler paylaşacağız. Sınav ismi ne olursa olsun sonuçta başarılı olmanız için öğrenmeniz gereken bir kimya müfredatı olacaktır. Yazıyı dikkatle ve sonuna kadar okumanızı şiddetle öneririz.

Soruna çözüm bulmak için önce problemi doğru tespit etmek ve bir problem olduğunun farkına varmak gerekir. Biz de önce bunu yapacağız.

Neden Kimya Yapamıyoruz?

Ben kimya dersini yapamıyorum diyen insanların birbirinden farklı problemleri olabilir. Ancak çoğu problem aynı temel nedene dayanıyor. Öğrencilerin temel kimya bilgisi eksik oluyor. Temel bilgi eksik olunca da daha sonraki konular oldukça karmaşık geliyor.

Öğrenci karşılaştığı yeni konulardaki kavramları karışık bulunca ve örnek soruları da çözemeyince moral bozukluğu yaşıyor ve elindeki kitabı bırakıyor. Böylece bir kimya öğrenme süreci daha hüsranla sonuçlanıyor. İstediğini alamayan öğrenci de kimya yapamıyorum diyerek kendini şartlıyor ve problem daha da büyük hale geliyor.

Bir diğer problem de öğrencilerin kimya nasıl çalışılır bilmemesidir. Yanlış çalışma veya çok az çalışma ile doğru sonuçlar alınamaz. Evet, burada size kimyanın nasıl doğru bir şekilde öğrenileceğini anlatacağız. Ancak öncelikle iyi çalışmanız gerektiğini kabul ederek bu yola çıkmalısınız. Aksi taktirde yine olumsuz duygulara kapılacaksınız.

Yine başka bir problem ise organik kimya ile ilgili oluyor. Diğer konuları daha rahat anlayan öğrenci organik kimyada çok zorluk yaşayabiliyor.

Kimya yapamıyorum

İlgili yazı: Fizik yapamıyorum

Kimya Nasıl Çalışılır?

Ayt kimya ya da tyt kimya konuları farklı olsa da tamamen aynı temel kimya bilgisine dayanmaktadır. Bu nedenle ikisi için çok ayrı çalışma sistemleri düşünmeyin.

Kimya temelden iyi çalışılmalıdır. Temel kimya kavramları iyi ama çok iyi bilinmelidir. Atom nedir, molekül nedir, bileşik nedir, mol, molarite, atom numarası, kütle numarası gibi kavramlar iyi anlaşılmazsa kimya konuları iyi anlaşılamaz.

Bu temel konu meselesi epey hafife alınıyor. Siz de benim temelim iyi ama ileri konuları yapamıyorum diyorsanız tekrar düşünmenizde fayda vardır. Çünkü temel konuları iyi bilen biri diğer konularda büyük olasılıkla zorlanmayacaktır.

Öyleyse yapmanız gereken şey atom ve yapısı, periyodik tablo, kimyasal türler gibi konuları tekrar tekrar çalışmanızdır. Ne kadar iyi oturtursanız bu konuları o kadar rahat edersiniz.

Çok Tekrar Yapmanın Önemi

Diğer dikkat etmeniz gereken şey de çok tekrar yapmaktır. Bir konuyu okudunuz ve kafanıza pek oturmadı ise tekrar okuyun. İnanın biraz ısrarcı olursanız ilk etapta zor gelen konular zamanla kolaylaşacaktır.

Diyelim ki bir konuyu pek bilmiyorsunuz ve konuyu öylesine okudunuz. Mutlaka 1 2 bilgi kafanıza girecektir. İkinci tekrarda bu bilgileri bildiğiniz için yeni bilgiler edinmek daha kolay hale gelecektir. Bu şekilde ne kadar çok tekrar yaparsanız o kadar fayda görürsünüz.

Deneme netlerim yükselmiyor veya ilerleme sağlayamıyorum diye düşünmeyin. Siz çalışmanıza bakın. Ancak çalışırken kararlı olmalı ve yoğun çalışmalısınız. 1 saatte hiçbir konu öğrenilmez. 1 saatte konuyu bitirdim diyen insanların temel bilgisi çok güçlüdür. Sakın böyle bir yanılgıya düşmeyin.

Kaldı ki normalde ilk okuldan itibaren her sene biraz kimya bilgisi görüyoruz. Aslında aynı konuları senede seneye daha genişlemiş halde görüyoruz. Böyle olunca da basit birçok bilgi kafamıza zamanla sindire sindire oturuyor. Eğer temel bilginiz eksikse asla hemen anlamayı beklemeyin. Sabırlı ve ısrarcı olun!

Organik Kimya Nasıl Çalışılır?

Diğer kimya konularından çok organik kimyada sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Ya da en azından organik kimyayı fulleyerek öne geçeyim de diyor olabilirsiniz. Aslına bakarsanız organik kimya kimyanın en kolay kısmıdır.

Bunu kafamıza göre rastgele söylemiyoruz. Üniversite sınavlarında 1 2 yanlış yapan öğrencilerin çoğu bu yanlışı organik kimyadan değil de diğer konulardan yapıyor.

Bir de şöyle bir durum var ki son yıllarda organik kimya kuş haline getirildi. Eskiden yüzlerce organik reaksiyon ve bileşik bilmemiz gerekirdi. Şimdi hepsi kalktı. Çok ve karmaşık dediğiniz organik kimya birkaç sene öncesine göre çok hafiflemiş durumdadır.

Daha önce organik kimya çalışma programı paylaştık. Organik kimyada esas olan sürekli tekrar etmektir. Tekrar ettikçe bilgiler kafanıza yerleşir. İlk başta karışık gelse de siz not alarak tekrar etmeye devam edin. Ayrıca soru çözün ki öğrendiğiniz bilgiler havada kalmasın ve yerli yerine otursun.

Kimya Nasıl Fullenir?

Bir dersi iyi öğrenmek istiyorsanız hedefinizi en yüksekte tutmalısınız. İyi bir kimya neti yapan herkes kimyadan ful çekmeyi hedeflemiştir. Aynısı organik kimya için de geçerlidir. Amacınız soru kaçırmamak olmalıdır.

Eğer ful çekmeyi hedefliyorsanız ve çok eksiğiniz varsa bundan çekinmeyin. Gerçekten sıfırdan kimya öğrenen ve sonra ful çeken birçok öğrenci var. Hiçbir şey imkansız değil.

Böyle bir hedefiniz varsa (ki olmalı) her türlü ayrıntıyı öğrenmeniz gerekir. Ayrıca dikkat düzeyinizin artması için bol miktarda da soru çözmeniz gerekecektir.

Bir konuyu iyi bildiğinizi düşündüğünüzde dahi onu tekrar çalıştığınızda daha önce bilmediğinizi fark ettiğiniz noktalar olmaktadır. İşte bu noktalar size ful çektirecek noktalardır.

Sayısalcı olmanız, iyi bir lisede okumanız veya özel okulda okumanız fark etmez. Eğer kimya yapamıyorum diyorsanız veya kimyada epey eksiğiniz olduğunu fark ediyorsanız yapmanız gereken bunlardır. Yine de yapılması gerekenleri maddeler halinde tekrar özetleyelim.

  • Atom, molekül, element, bileşik, periyodik tablo gibi temel konuları çok iyi öğrenin.
  • Hiçbir konuyu hafife almadan bol tekrar yapın ve dersi ciddiye alın.
  • İlk etapta anlamasınız bile çalışmaya devam edin ve ısrarcı olun.
  • Bol miktarda soru çözün. Yanlış yaptığınız soruların üzerinde mutlaka ama mutlaka iyice durun.
  • Bol deneme sınavı çözün ve ilerlemenizi ölçün.

Bunları yaparsanız kimyada başarılı olma olasılığınız yükselir. Herkesin kapasitesi, ezber yeteneği, akılda tutma becerisi farklı olduğundan herkes için başarılı olmak için gereke ders çalışma miktarı da farklı olacaktır. Bu nedenle kendinizi koşullamadan çalışmaya özen gösterin.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + two =