Kimyager Nasıl Olunur?
|Maddedeki bütün değişimleri ve maddenin iç yapısını inceleyen bilim kimyadır. Kimya alanındaki mesleklerden biri ise kimyagerliktir. Birçok öğrencinin ilgisini çeken bu meslek üzerinde biraz durmak gerekiyor. Bu yazıda kimyager nasıl olunur ve kimyager ne iş yapar gibi sorulara temel düzeyde cevap vereceğiz. Ayrıca çok merak edilen kimyager maaşları ile ilgili de biraz konuşacağız.
Kimya ile ilgili ileri düzey eğitimi ve bilgisi olan, kimyaya yönelik çalışmaları profesyonel düzeyde yapan kişiye kimyager denir. Elbette kimyagerin en temel uğraşı teorik ve pratik anlamda kimyadır.
Eğer kimyager olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey kimya nedir iyi öğrenmektir. Yukarıda yaptığımız tanım kimya bilimini anlatıyor ancak içine girmeden kimya bilimini tam olarak anlamak da pek kolay değil. Eğer kimyager olacaksanız çalışma sahanız büyük oranda laboratuvar ve deneyler olacaktır. En azından temel düzeyde bunu düşünebilirsiniz.
Kimyager olmak istiyorsanız üniversitenin kimya bölümünü veya doğrudan buna benzeyen kimya ile ilgili başka bir bölümden mezun olmanız gerekir. Ardından kendinizi geliştirerek üniversite veya Ar&Ge laboratuvarlarında çalışabilirsiniz.
Kimyager Ne İş Yapar?
Aslında bu soruya çok geniş cevap verilebilir. Çünkü kimyagerler kimya ile ilgili neredeyse her türlü çalışmayı yaparlar. Ancak yine de maddeler halinde özetlemekte fayda vardır.
- Temel düzeyde maddeyi, maddenin iç yapısını ve özelliklerini inceler.
- Maddenin gireceği tepkimeleri ve geçirdiği değişimleri inceler.
- Madde ile ilgili nicel gözlemler yaparak elde ettiği verileri analiz eder.
- Daha iyi kimyasallar elde etmek için çalışmalar yapar.
- Kimya ile ilgili karşılaşılan problemleri çözer.
- Var olan ürünleri geliştirmeye çalışır.
- Çeşitli amaçlarla deney düzenekleri tasalar ve bunları uygular.
Kimyagerlerin Çalışma Alanları Nelerdir?
Daha önce kimya bilimi ile ilgili meslekler üzerinde durmuştuk. Kimya doğrudan hayata etki eden bir bilimdir. Sanayide üretilen birçok madde kimyasal özellik gösterir. Aynı zamanda diğer maddeleri üretmek için de kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Bu nedenle çok geniş bir kimya endüstrisi bulunmaktadır.
Ülkemiz komşuları içerisinde önemli bir kimya üreticisidir. Ayrıca ülkemizde endüstride üretilen kimyasallar çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir.
Başlıca kimya endüstrileri şöyle sıralanabilir:
- İlaç sanayi
- Petrokimya sanayi
- Gübre sanayi
- Arıtım
- Boya sanayi
- Tekstil
- Gıda
- Temizlik malzemeleri
- Kozmetik
- Cam üretimi
- Deri ürünleri
- Kağıt ve ambalaj
- Metal sanayi
- Çimento
- Seramik
Bütün bu alanlarda ciddi kimyasallar kullanılmaktadır. Bu kimyasalların eldesi ve kullanılması kimya bilimi sayesinde olur. Dolayısıyla buradaki üretim süreçlerinde kimyager ya da kimya mühendisinin çalışması gerekir.
Ayrıca kimyagerler işin sanayi değil de sadece bilimsel yönüyle ilgilenmek istiyorsa kimya laboratuvarlarında çalışabilirler. Üniversitelerde, hastanelerde, bilim araştırma merkezlerinde, bağımsız ticari laboratuvarlarda kimyagerler çalışmaktadır.
Kısacası kimyager ne iş yapar sorusuna geniş bir çalışma alanıyla cevap verebiliriz. Çünkü kimya geniş bir alan olduğu gibi kimyagerlerin de çalışma alanları geniştir.
Kimyager Maaşları
Günümüzün ekonomik düzeninde öğrenciler bir mesleği sevseler dahi tercih etmeden maaşını merak ediyorlar. Çünkü geçim ve gelecek kaygısı herkesin ortak sorunu olarak duruyor. Bu durumda kimyager maaşları nasıldır diye de çok merak ediliyor.
Arkadaşlar, kimyager maaşlarıyla ilgili net bir şey söylemek doğru olmaz. Çünkü her işin kendine ait bir maaşı vardır. Çok iyi bir kimya üreticisinin yöneticisi olursanız tahmin ettiğinizden de fazla kazanabilirsiniz. Ancak bu imkanlara sahip olmadığınızda daha düşük maaşlarla çalışmak durumunda kalabilirsiniz.
Bir de şunu belirtelim ki sektördeki ihtiyaca ve enflasyon duruma göre maaşlar sürekli değişmektedir. Eğer maaşı merak ediyorsanız kimyager aranıyor ilanlarına bakın. Arayın ve ne kadar ücret ödediklerini sorun. Her kimyagerin maaşı bir olmayacaktır. Tecrübeli ve tecrübesiz çalışan maaşları da tamamen farklı olacaktır.
Bir kimyagerin alacağı maaş aşağıdaki faktörlere göre değişkenlik gösterecektir.
- Kamuda mı özel sektörde mi çalışılıyor?
- İş tecrübesi var mı? Varsa ne kadar?
- Yabancı dil bilgisi ne durumda?
- Sosyal yönü güçlü mü? İletişim becerileri nasıl?
- Çalıştığı kuruma ne katıyor?
- İyi bir şirkette mi çalışıyor?
- Çalıştığı pozisyon hangi pozisyon?
- Çalıştığı kurumda kaç senedir çalışıyor?
Gördüğünüz gibi bu bilgiler olmadan doğruda maaş şu kadardır demek zor. Ancak şunu diyebiliriz ki aldığınız para sizin yetkin bir kimyager olmanıza bağlıdır. Eğer meslekte iyiyseniz, kazancınız da o oranda iyi olacaktır.
Kimyagerin İş Garantisi Var Mı?
Kimyagerlik mesleğini düşünen birçok adayın en çok merak ettiği sorulardan biri de budur. Şunu üzülerek belirtelim ki maalesef artık hiçbir alanda doğrudan iş garantisi diye bir şey yok. Çünkü taktir edersiniz ki birçok üniversite açıldı ve bunların hepsi mezun veriyor.
Durum böyle olunca da sizin başka birçok rakibiniz oluyor. Örneğin bir pozisyona bir kişi alınacağı zaman aynı anda 10 kişi bunu talep edebiliyor. Burada da tercih edilme nedeniniz yine kendinizi nasıl yetiştirdiğinize göre değişir.
Yukarıda da belirttiğiniz gibi Türkiye bol kimya yapan bir ülke. Henüz gelişmiş Avrupa ülkeleri seviyesinde değil ama belirli bir üretim potansiyeli bulunuyor. Yani alan var. Bu konuda içinizin rahat etmesi için ise bir kimyager ile doğrudan görüşmeniz daha faydalı olabilir.
Kimyager Kaç Yıl Okur?
Yukarıda belirttiğimiz gibi eğer kimyager olmak istiyorsanız bunun en bilindik yönü kimya bölümü bitirmektir. Bu bölümler de 4 yıllık eğitimden oluşuyor.
Ancak okuduğunuz üniversiteye göre bu şöyle değişebilir. Bazı üniversitelerde hazırlık bölümü bulunabiliyor. Yabancı dil hazırlık 4 yıl olan eğitim süresini 5 yıla çıkarmaktadır.
Tembellik yapar da okulu uzatırsanız bu süre de uzayacaktır. Ancak sizin çok çalışacağınızı ve eğitim sürenizi uzatmayacağınızı varsayıyoruz.
Ayrıca kimya bölümünde okuyan öğrenciler için staj da çok önemli bir husustur. Stajınızı iyi organize etmeli ve okulunuzu uzatmayacak şekilde derslerinize ağırlık vermelisiniz.
İlgili yazı: Kimyager ile kimya mühendisi arasındaki farklar
Uzman Kimyager Nasıl Olunur?
Eğer 4 yıllık üniversitede sonra kimya ile ilgili başka bir alanda yüksek lisans yaparsanız yüksek kimyager olursunuz. Ayrıca üniversitede kalarak bilim çatısı altında bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Eğer bilimi seviyor ve kimyaya da ilgi duyuyorsanız kimya alanında akademik kariyeri önerebiliriz.
Uzman kimyagerlikle ilgili çeşitli sınavlar bulunmaktadır. Uzman akademik personel sınavlarına girerek bu sınavlardan gereken başarıyı yakalarsanız uzman kimyager olursunuz. Uzman kimyagerlerin iş bulma şansı ve çalışma olanakları daha yüksek olacaktır.
Uzman olun ya da olmayın eğer bu işi yapacaksanız mutlaka kimyayı sevmeli ve bu alana girerken en iyi olmayı hedeflemelisiniz. Başarının ve mutlu olmanın anahtarı budur.