Kimyager Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Kimya ile ilgili olan çeşitli meslekler bulunmaktadır. Bu mesleklerden biri de kimyagerlik mesleğidir. Bu yazıda kimyager olmak için hangi bölüm okunmalı, kimyager maaşları nasıldır gibi sorulara kabaca cevaplar vermeye çalışacağız.

Kimyager olmak için 4 yıllık kimya bölümü okumak gerekmektedir. Benzer bölümler okuyup kimyaya geçiş de yapabilirsiniz ancak en bilindik yol üniversite sınavıyla kimya bölümüne yerleşmektir. Ayrıca alala ilgili yüksek okul mezunları dikey geçiş sınavıyla da kimya bölümüne geçiş yapabilmektedir.

İlgili yazı: Kimyager nasıl olunur?

Kimyager olmak için hangi bölüm okunmalı

Kimyagerde Olması Gereken Nitelikler

Her mesleğin gerektirdiği bazı nitelikler bulunmaktadır. Kimyager olmak için gereken bazı nitelikler aşağıda sıralanmıştır:

  • Doğa bilimlerine ve özellikle kimyaya karşı ilgi duyma
  • Analitik düşünme becerisine sahip olmak
  • Matematik becerisine sahip olmak
  • Gözlem yapmaya ve araştırmaya meraklı olmak
  • Sürekli öğrenmeye istekli olmak
  • Gelişime açık olmak

Bu özelliklerin tamamına sahipseniz sizden iyi bir kimyager olabilir. Ayrıca yabancı dil öğrenip eğitim süresince kimya ile ilgili yabancı kaynakları okumanız da size çok şey katacaktır.

Kimyager Nerede Çalışır?

Kimyagerler kimya ile ilgili ileri düzey eğitim almış kişilerdir. Bu eğitimin kullanılacağı yer kimya bilgisine yoğun olarak ihtiyaç duyulan yerlerdir. Bunların başında araştırma ve geliştirme laboratuvarları ve endüstri (fabrika) tesisleri gelmektedir.

İlaç, tekstil, boya, arıtım, gıda, gübre, temizlik, kozmetik gibi birçok kimya endüstrisi vardır. Buralarda ürünlerin geliştirilmesi, hataların giderilmesi, deney ve gözlemlerin yapılması, kimyasal tetkiklerin uygulanması ve sonuçlarının kaydedilmesi gibi birçok iş vardır. Bunları kimyager ya da kimya mühendisi yapabilir.

Boya fabrikasında kimyager ne iş yapar ya da kimyagerin tekstilde ne işi olur diye düşünmeyin. Bütün boyalar belirli kimyasal süreçlerden geçerek üretilir. Ayrıca tekstilde de kumaşın boyanması, baskılanması ve ambalajlanması işi tamamen kimya ile alakalıdır. Öyleyse bu işlerin başında kimyadan anlayan birinin durması gerekmektedir.

Sanayi tesislerinin yanında çeşitli laboratuvarlarda da kimyagerler çalışır. Özel gıda analizi laboratuvarları, biyokimya laboratuvarları, bilim araştırma merkezleri, üniversite bünyesindeki laboratuvarlarda kimyagerlere deney ve gözlemler için ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca büyük kimya üreticilerinin Ar&Ge (araştırma – geliştirme) laboratuvarlarında da yine kimyagerler iş bulabilirler.

Eğer kimyager olmak istiyorsanız ve kimyayı seviyorsanız üniversitede kalarak akademisyenlik yapmak da sizin için iyi bir alternatif olabilir.

Kimyager Ne Kadar Maaş Alır?

Kimyager olmak isteyen adayların en çok sorduğu sorulardan biri de maaş konusudur. Kimyager şu yılda şu maaşı alır şeklinde genel bir ifadeyle cevap vermek mümkün olmuyor maalesef. Çünkü kimya alanı çok geniş ve birçok farklı sektör bulunuyor. Her sektörün çalışma koşulları farklılık arz ediyor.

İş tecrübesi, yabancı dil bilgisi, çalışılan kurumun kalitesi, çalışılan pozisyon gibi faktörlerin hepsi alınacak maaşa etki edecektir.

Eğer üniversitede akademisyenlik yapacaksanız seviyenize göre öğretim görevlisi maaşı alırsınız. Bu da Türkiye şartlarında fena bir maaş olmaz.

Şunu da belirtmekte fayda vardır ki kimya bölümü mezunu oldum iş garantisi var diye düşünmemek gerekir. Elbette bu sektörlerde birileri çalışacak. Ancak unutmamak gerekir ki günümüzde Türkiye’de artık çok fazla üniversite mezunu bulunmaktadır.

İş bulma durumunuz da maaş seviyeniz de elbette mesleki yetkinliğinize bağlı bir unsurdur. Sosyal yönünüz kuvvetli, yabancı dil bilginiz var bir de mesleki açıdan da iddialıysanız şansınız yükselecektir.

Kamuda Çalışmak

Kimyagerler için kamuda çalışmak iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca kamuya bağlı bilim merkezlerinde ve üniversitelerde de çalışmak avantaj sağlayacaktır. Kamuda çalıştığınızda belirli bir standardın altına düşmezsiniz. Çalışma koşullarınız da güzel olur.

Eğer kamuda iş bulamazsanız ya da kamuyu tercih etmek istemezseniz yukarıda bahsettiğimiz gibi kimya endüstrisi başta olmak üzere kimya ile ilgili alanlarda iş arama durumunda kalacaksınız. Özel sektörde de maaşlar çok değişkenlik gösterebilmektedir. Asgari ücretin hemen üstünde maaş alan da olur, askerin ücretin 5 katı kadar maaş alan da olur.

Kamuda çalışmayı düşünen kimyagerler, teknik personel alımı veya kimyager alım koşullarını iyi araştırmalıdır. Çünkü her sene çok az sayıda alım mümkün olmaktadır. Bu açıdan bilinçli bir tercih yapmak ve hedefini doğru belirlemek avantaj sağlayacaktır.

Kimyager Olmanın Avantajları

Biraz da kimyager olmanın avantajları üzerinde duralım. Tabi bu avantajların ortaya çıkması için kimya bilimine ilgi duymanız şarttır.

Kimyager olduğunuzda kendinize ait bir alanınız olur. Mesleğiniz net ve belirlidir. Eğer işinizde iyi olur ve iyi bir laboratuvarda çalışırsanız çalışma koşullarınız iyi olur. Çok fazla insanla muhatap olmak durumunda kalmazsınız.

Türkiye’de kimya üretiminin ve sektörün geniş olduğunu söyleyebiliriz. Bu da bir avanta olarak görülebilir. Ancak şunu kesinlikle belirtelim ki sadece diploma almak iş bulmak için yeterli olmamaktadır. Özel sektörde hiçbir iş sahibi sırf diplomanız var diye size iş ve maaş vermez.

Kimyagerliğin avantajlarını düşünürken bunları da göz ardı etmemelisiniz. Tercih yaparken iş bulma durumlarını da hesaba katmanız gerekir. Bu yapılmadığında birçok kimyagerin başka işlerde düşük ücretlerle çalıştığını görmekteyiz.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − 9 =