Kimyasal Bağlar

Kimyasal bağlarKimyasal reaksiyonlar atomların arasındaki bağların kurulmasını ve kırılmasını gerektirir. Bu nedenle kimyasal reaksiyonları anlamak için de kimyasal bağlar konusunu iyi önce iyi bilmek gerekir. Yoksa reaksiyonlar kafamıza tam oturmaz. Şöyle ki bir reaksiyonun kolaylığı, zorluğu, ısı alıp vermesi gibi durumları kurulacak ve yıkılacak bağlarla ilişkilidir. Basit formül denkleştirmeleri yapsanız da kimyasal bağlar konusunda bilgi sahibi olmadığınız taktirde hep bir şeyler eksik kalacaktır. Bu eksiği tek bir yazıyla kısaca kapatmak kolay değildir. Ancak yine de basit mantıkla bağlar konusunu zihne kolay girecek şekilde açabiliriz.

Kimyasal reaksiyonlarda gerçekleşen bağları temelde ikiye ayırırız. Bunlar iyonik bağ ve kovalant bağ şeklindedir. Bunlar tabi ki atomlar arasındaki bağlardır. Yoksa moleküller arasında çekim oluşturan çeşitli fiziksel bağlar da mevcuttur. İyonik bağ ile kovalent bağ arasındaki farkı anlamak için elektronegativite kavramını bilmemiz gerekir. Bu kavramı basitçi bir atomun elektron alma isteği olarak da anlatabiliriz. Eğer elektron alma isteği sıfırın altındaysa o zaman elektron vere eğilimi yüksektir ve elektronegativitesi negatiftir diyebiliriz. İşte iki atom bağ oluşturmak için bir araya geldiğinde de aradaki elektronegativite farkı devreye gider. Elektronegativite farkı gerçekten yüksekse atomlardan biri elektronunu verir, diğeri ise o elektronu alır. Bu durumda oluşan bağ iyonik bağdır.

Elektronegative farkı 1,7’nin altında bir değerde ise o zaman iki atomun da elektron alma eğilimleri arasında ciddi fark yoktur diyebiliriz. Bu durumda kovalent bağ ortaya çıkar. Kovalent bağ iki tane ametal atomu arasında oluşur. Çünkü iki atomda elektron almak ister fakat vermek istemez. Bu durumda elektron geçişi tam olarak olmaz. Bunun yerine ortada bir yerde kalan elektronun ortaklaşa kullanılması söz konusu olur. İyonik bağın metal-ametal, kovalent bağın ise ametal-ametal atomları arasında olmasının mantığı da budur.

 

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 − one =