Konsolos Nasıl Olunur?
|Konsolosluk çalışma şartları iyi olan havalı bir meslek olarak görülmektedir. Konsolos olma hayali kuran ve bu alanda hedefleri olan adayların da aklında çeşitli sorular bulunmaktadır. Bu yazıda konsolos nasıl olunur sorusu başta olmak üzere alakalı çeşitli sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Konsolosluk ve büyükelçilik gibi bürokratik görevlere genel olarak diplomat denir. Diplomat nasıl olunur bilirsek hepsine genel olarak hazırlanmış oluruz. Konsolos olmak için Dış İşleri Bakanlığının açtığı sınavlara girmek gerekir.
Konsolosluk devlette meslek memurluğudur. Bu nedenle konsolos olmak için devlet memurluğuna uygun olmanız gerekir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bu nitelikleri açıklamaktadır.
Sınav açıldığı zaman Dışişleri Bakanlığı sitesinden sınav duyurusu yapılır. Sınav duyurusunda başvuru için gereken bütün şartlar da açıklanır. Sizin yapabileceğiniz en iyi şey yabancı dil konusunda kendinizi geliştirmek ve bakanlığın sınav konularına çalışıp sınav açılmasını beklemektedir.
Konsolos Olmak İçin Ne Gerekir?
Konsolos olmak için ne okumak gerekir veya konsolos olmak için hangi bölüm okunmalı gibi sorular da çok sorulmaktadır. Aslında bu konuda her zaman bölüm kısıtlaması bulunmuyor. Ancak bildiğiniz gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde yer alan Uluslararası İlişkiler bölümü bu tür meslekler için gereken eğitimi vermektedir.
Bunun dışında benzer bölüm okumuşsanız da konsolos olma şansınız bulunuyor. Güncel gerekliliği bakanlıktan takip edebilirsiniz.
Konsolosluk Sınavı Nasıl Olur?
Konsoloslukta eskiden kamu personeli seçme sınavı puanı baz alınmaktaydı. Ancak artık bakanlık doğrudan da sınav açıp değerlendirme yapmaktadır. Hangi ülkenin konsolosluğunda çalışacaksanız o ülkenin dilini iyi bilmek şart olarak koşulur.
Sınav genellikle iki aşamadan oluşur. Bunlardan ilki yazılı sınav, ikincisi ise sözlü sınavdır.
Yazılı sınavda daha çok yabancı dil bilgisi ölçülür. Aynı zamanda Türkçe ve yabancı dilde iletişim kabiliyeti ölçülmektedir. Bir de dış işleri çalışanı olacağınız için bu alanda bazı konulara yer verilebilir.
Sözlü sınavda ise genel olarak diplomatlığa uygunluğun test edilir. İletişim kabiliyetinizi, sorun çözmeye yönelik davranırız, olaylara yaklaşımınız ve kendinizi ifade etmeniz değerlendirilir. Ayrıca bilgi düzeyiniz de sözlü sınavda tekrar ölçülecektir.
Sınavlarda bilgiye dayalı olarak kamu yönetimi, siyaset bilimi, siyasi tarih, inkılap tarihi gibi alanlardan çeşitli konulardan sorular gelebilir.
Konsolos ve Büyükelçi Farkı
Konsolos olmak isteyenlerin konsolos ve büyükelçi arasındaki farkları da bilmesi gerekir. Her ikisi de Dışişlerine bağlı olarak çalışan bürokratlardır. Ancak arada bazı farklar vardır.
Büyükelçi bulunduğu ülkede başkentte görev alır. Bir tane büyükelçilik vardır ve siyasi temsil söz konusudur. Daha basit bir ifadeyle büyükelçi görev yaptığı ülkede kendi ülkesinin devlet başkanını temsil eden üst düzey bir görevdir.
Konsolosluk ise yasal zorunluluğu bulunmayan, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler başta olmak üzere çeşitli ilişkileri geliştirmek için açılabilen ve sayıları bazen birden fazla olan kurumdur.
Konsolosluklar pasaport, vize, doğum, ölüm, evlilik gibi her iki ülkeyi de ortak ilgilendiren sorunlara çözerler. İki ülke arasında çeşitli resmi süreçleri de yürütürler. Ancak konsolosluklar büyükelçilik gibi siyasi temsil makamları olmadığından bulundukları ülkede dış işleriyle değil de mülkü amirle örneğin bulundukları şehrin valisiyle iş birliği içinde çalışır.
Hem konsolosluk hem de büyükelçilik dokunulmazlığa sahip alanlardır. Buralarda hem alan hem de arşiv dokunulmazlığı vardır.
İyi Bir Konsolos Nasıl Olunur?
Konsolos nedir ve nasıl olunur genel olarak öğrendik. İyi bir konsolos nasıl olunur bilirsek hem bu mesleğe doğru bir şekilde hazırlık yaparız. Hem de yaptığımız mesleğin hakkını verdiğimiz zaman ülkemize de hizmet etmiş oluruz. Çünkü bu makamlar devleti başka yerlerde temsil makamları olduğundan çeşitli açılardan çok önemlidir.
İyi bir konsolosun özellikleri şöyle sıralanabilir:
- Hem Türkçeyi, hem de gittiği yerin yabancı dilini çok iyi bilir.
- Her iki ülkenin de gerekli mevzuat ve kanunlarına hakimdir.
- Uluslararası hukuk ve uluslararası diplomasi konularına hakimdir.
- İletişim teknikleri konusunda uzmandır. Diplomasi dilini etkin olarak kullanır.
- Ülkesini temsil ettiğinin bilincinde görev sorumluluğuna sahiptir.
- Genel kültürü yüksektir. Birçok alanda bilgi sahibidir.
- Çözüm odaklıdır. Sorunları çözmeyi ve iki ülke ilişkilerini geliştirmeyi hedef alır.
- Kendi ülkesinin hak ve hukukunu en iyi şekilde korur.
Bütün bunlardan anlaşılabileceği gibi iyi bir konsolosun çok okuması ve kendini çok geliştirmesi gerekir.
Konsolos Maaşları Nasıldır?
Konsolos olmak isteyenlerin en çok merak ettikleri konulardan biri de maaştır. Çalışılan ülkeye göre maaş değişkenlik göstermektedir. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki konsolosların maaşı oldukça iyidir. Ayrıca maaşlar döviz cinsindendir.
Konsolosların maaşlarının yanında birçok yan hakları vardır. Barında ve ulaşım desteği alırlar. Bu nedenle yurt dışında çalışan bir başkonsolos iyi bir para biriktirebilir.
Konsolos olmak için önce katip olmanız gerekir. Bu sürede de fena sayılmayan bir maaş alırsınız. Katiplik başkonsolos olma yolunda tecrübe kazanma açısından da önemlidir. 3. katip, 2. katip ve muavin konsolos makamlarını tamamladıktan sonra görev alıp yurt dışına başkonsolos olarak atanabilirsiniz.
Katip olarak seviyeler arasında yükselme genellikle 3 yılda bir olur. Bu süre içerisinde kademe atlarken bir yandan diplomasi tecrübesi de kazanırsınız.