Kronometre ile Ders Çalışma

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ders çalışma yöntemleri de değişiyor. Kronometre ile ders çalışma da son yıllarda popüler olan bir yöntem. Birçok öğrencinin ders çalışmak için kronometre edindiğini görüyoruz.

Eskiden disiplinli öğrenciler saat sayısını baz alırdı. Örneğin saat  3’te derse oturan biri 1 saat ders çalışmaya karar vermişse saat 4’ten önce dersten kalkmazdı.

Kronometre ile ders çalışma

Peki, nereden çıktı bu kronometre o zaman? Kronometre aslında başka bir teknolojik gelişmenin bir sonucu olarak kullanılmaya başlandı. Yoksa kronometre epey eski bir teknoloji.

Akıllı telefonlar. Akıllı telefonlarla internet erişimi, sosyal medya uygulamaları, sürekli gelen bildirimler ve bağımlılıkla dersi bölmemize neden oluyor. Böylece günde 6 saat çalışmayı tutturmak için duvarda duran saat yeterli olmuyor. Onun yerine kronometre ile derse ara verdiğimizde durdurup başladığımızda tekrar çalışarak aynı süreyi tutturmaya çalışıyoruz.

Ders çalışırken telefonu kitleyen ya da telefona girmeyi engelleyen uygulamalar da var ancak bu uygulamayı indirip kaldırmak yine bizim kişisel disiplinimize kalıyor.

Kronometre ile Ders Çalışmanın Avantajları

Her gün aynı ders çalışma hedefine ulaşmamızı sağlar. Çalıştırma ve durdurma özelliği sayesinde gerçek ölçüm yaparak net ders çalışma miktarımızı ortaya koyar.

Ders çalışmayı rakamsal bir ifadeye dönüştürdüğümüz için bu bizi hırslandırır ve motive eder.

Eğer gerçekten istekli ve kararlı biriysek kronometre o rakama ulaşmadığında canımız sıkılır. Bu nedenle her gün ders çalışmamıza itici bir güç oluşturur.

Elimizde  bir kronometre yokken gidip sırf bunun için bir kronometre alıyor olmamız bile bizi derse bağlayan bir motivasyondur. Ders çalışmayı ciddiye aldığımızın bir göstergesidir.

Kısacası kronometre kullanmanın en önemli avantajı ders çalışma konusunda süreklilik ve disiplin sağlamaya yardımcı olmasıdır.

Kronometre ile Ders Çalışmanın Dezavantajları

Hiçbir çalışma yönteminin tek başına sadece avantajları olmaz. Kronometre ile çalışmanın da bazı olumsuz tarafları vardır. İşin bu yönünü bilip bunları elimine edersek sadece fayda kısmı kalır bize.

İlk olarak kronometrenin çalıştırılıp durdurulması bizi sürekli derse ara vermeye iter. Ne de olsa önemli olan toplam saati tutturmaktır.

Hatta şöyle örnekler mevcuttur. Whatsapp ile mesajlaşırken mesajı yazmadan kronometreyi durdurup, mesajı yazıp kronometreyi çalıştırır. Böylece cevap gelene kadar ders çalışma imkanı bulunmuş olur.

Oysa bu tür hareketler kişinin vicdan rahatlatma hareketleridir. Çünkü bu şekilde ne ders çalışma verimli olur ne de mesajlaşma. İkisini de yarım yamalak yapmış oluruz.

Unutmamalıyız ki ders çalışmada yoğunlaşma önemlidir. Dersin ilk dakikalarında beynimiz açılmaya başlar. İlk 10 dakika zihnimiz ısınır. Sonraki yarım saat yoğun bir öğrenme olur. 40 dakikadan sonra ise yavaş yavaş performans düşüklüğü başlar. Bu safhada ara vermek mantıklıdır.

Kronometreyi ikide bir durdurup çalıştırdığımızda ders çalışmanın verimli ve yoğun evresini kaçırırız.

Eğer kronometreyi sadece süreyi akılda tutmak için kullanıyorsak ve başlattığımız kronometreyi bir saat boyunca asla durdurmuyorsak işte o zaman bu yöntem faydalı olacaktır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − eighteen =