Kurtuluş Savaşı Ne Zaman Bitti?

Kurtuluş Savaşı Türkiye’nin yıkılan Osmanlı Devletinden sonra esareti kabul etmeyip bağımsızlığı için direttiği ve bunu başardığı mücadelelere verilen genel bir isimdir. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı tarihi tek bir cepheden ibaret değildir. Kurtuluş savaşı ne zaman başladı ve ne zaman bitti bunu biliyor muyuz? Tarihimiz açısından çok büyük önemi olan bu sürece dair bilgimizi biraz temel taşlarına oturtmamız gerekiyor.

Kurtuluş Savaşı 15 Ekim 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Mudanya Ateşkes Antlaşmasının kabul edilmesiyle resmen sona ermiştir.

Kurtuluş Savaşı Ne Zaman ve Nerede Başladı?

Dünya savaşının kaybından sonra Osmanlı Devleti çok hızlı bir dağılma sürecine girdi. O kadar ki başkent olan İstanbul işgal altına girdi. Osmanlı yönetimi artık neredeyse sembolik bir yönetim halini almıştı. Osmanlı’nın ana yurdu olan Anadolu toprakları dahi işgal altındaydı.

Çeşitli milletlerden işgalci kuvvetlerin Anadolu’da başlattıkları işgal hareketine halk tepkiler göstermiştir. Bu tepkimelerin bilinen fiili başlangıcı ise 31 Ekim 1919 tarihindeki Sütçü İmam hadisesidir. Maraş’ta kadınlara laf atan işgalcilere silahla karşılık veren Sütçü İmam Kurtuluş Savaşı’nın önemli figürlerindendir.

Örgütlü mücadele açısından ele alırsak Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlamıştır. Çünkü Kurtuluş Savaşı’nın lideri olma ve bunu idare etme hikayesinin dönüm noktası bu olaydır. Ardından çeşitli kongreler düzenlenmiş, Ankara’da yeni bir meclis açılmış ve milli kuvvetler tek bir çatı altında toplanarak yeni bir devlet kurulmuştur.

İlgili yazı: Milli Mücadele sürecinde hangi kongreler düzenlenmiştir?

Kurtuluş Savaşı Ne Zaman Kazanıldı?

Kurtuluş savaşı önce yurdun çeşitli bölgelerinde düzensiz milis güçleriyle başlamış, ardından düzenli ordunun kurulmasıyla sistematik bir mücadeleye dönüşmüştür. Bu mücadele diğer kuvvetler çekilmiş ancak Yunan ordusu diretmiştir. Yunanlılarla çeşitli cephelerde savaşılmasının sonucunda Büyük Taarruz Meydan Muhaberesi ile Yunanlılar yurttan atılmıştır.

Kurtuluş Savaşı ne zaman bitti

Ardından İtilaf güçleriyle antlaşma için masaya oturulmuştur. Görüşmelere TBMM adına İsmet İnönü katılmıştır. TBMM resmen tanınmış ve 11 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Ardından da antlaşma TBMM’de onaylanmıştır.

Böylece Kurtuluş Mücadelesi kazanılmış ve Osmanlı Devleti fiilen sona ermiştir. Bu süreçten yaklaşık 1 sene sonra ise Cumhuriyet kurularak yeni devletin yönetim şekli belli olmuştur.

Kurtuluş Savaşı ile ilgili sorulara maddeler halinde kısaca cevap verelim:

Kurtuluş Savaşı ne zaman başladı kaç yıl sürdü? Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla 19 Mayıs 1919 tarihinde başladı ve 3 yıl kadar sürdü.

Kurtuluş savaşı kaç yılında bitti? Kurtuluş Savaşı 15 Ekim 1922 tarihinde meclisten Mudanya Ateşkes antlaşması onaylanınca resmen sona erdi. Ancak yaklaşık 1 ay önce 9 Eylül’de İzmir’e giren milli kuvvetler düşmanı ülkeden çıkarmışlardır.

Milli Mücadelede Büyük Taarruz neden önemlidir? Büyük Taarruz Yunanlıların ülkeden atılması ve düşmanın temizlenmesi açısından çok önemlidir. 30 Ağustos Zafer Bayramında Büyük Taarruz zaferi kutlanmaktadır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 + thirteen =