Lipofuksin
|İngilizce tabirle “lifopucsin” Türkçe tabirle “lipofuksin” hücrede bulunan kahverengimsi yağlı pigmentler için kullanılan bir terimdir. Bu terim, Yunancada yağ anlamına gelen “lipos” ve küflü – koyu renk anlamına “fuscus” Latin kelimesinden türetilmiştir.
Lipofuksin granülleri çoğunlukla kalp kaslarında bulunur, ancak böbreklerde veya böbrek üstündeki adrenal bezlerde, karaciğere ve sinir ve hücrelerinde de görülürler.
Yaşlanma sürecinin belirli yönleri içindeki rolünden dolayı lipofuksine genellikle “yaşlanma pigmenti” de denir.
Lipofuksin Birikimi
Lizozom ile ilgili yazdığımız yazıda lizozomların kofulla birleşmesinden ikincil lizozomların elde edildiğini söyledik. Lizozom kofulla birleştiğinde koful içerisindeki besin maddesini sindirir.
Besin kofulunda sindirilemeyen maddeler hücre içinde zamanla birikir. İşte biriken bu maddeler kahverengine çalan lipoguksin granüllerini oluşturur.
Lipofuksin birikmesi yaşlanma ve atrofinin sonucu olarak ortaya çıkar. Birikme lizozom bulunduran yüksek yapılı canlılarda görülür.
Yaşlı insanların vücutlarında çeşitli kahverengi lekeler oluştuğunu görürsünüz. Bu lekeler biriken lipofuksin granüllerinin bir sonucudur.
Lipofuksin Pigmenti Neye Sebep Olur?
Lipofuksin pigmenti insanın yaşlanmasına bağlı olarak vücutta birikir. Bu birikme çeşitli riskleri yanında getirir.
Liofuksinin birikmesinin en bilindik sonucu ciltteki koyu renkli lekelerdir.
Göz retinasında ortaya çıkan birikinti retina bozukluğuna neden olur. Belirli bir aşamadan sonra bu durum görme kaybına kadar ilerleyebilir.
Retinada granül birikimi kendine ait bir karaktere sahiptir. Diğer bölgelerdeki birikmeden farklı yapıdadır ve risk faktörü içerir.
Lipofuksin birikmesiyle ortaya çıkan rahatsızlıklara lipofusinoz denir.
Merhaba, yazınız için öncelikle teşekkürler. Lipofuksin’e bir çözüm bulunmuş mudur ya da önlemek mümkün müdür? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Merhabalar. Bilinen bir çözüm yoktur. Doğal bir birikimdir.