Logaritma Kuralları
|Logaritma şüphesiz ki matematiğin en önemli konularından biridir. Hem üniversite sınavlarında her sene mutlaka ama mutlaka soru çıkar hem de bazı üstel soruları çözmek için de logaritmayı bilmek gerekir. Bu yazıda yazılılardan yüksek not almak ve konuyu iyi öğrenmek için logaritma kuralları üzerinde duracağız.
Eğer temel olarak logaritmanın ne olduğunu bilmiyorsanız logaritma nedir başlıklı yazıyı okumanızda yarar vardır.
Kısacası logaritmada esas olan “üssü kaç olursa bunu verir” sorusudur.
Logaritmanın Temel Kuralları
Önce logaritmada tanım aralığı üstünde duralım.
- Logaritmada taban da üstteki sayı da pozitif olmak zorundadır. Yani logab şeklinde tanımlanan bir logaritma fonksiyonunda a > 0 ve b > 0 olmak zorundadır.
- Logaritmada taban 1’den farklı olmak zorundadır. Yani logab şeklinde ise a ≠ 1 kuralı vardır.
Örnek: Logax şeklinde bir logaritma fonksiyonu tanımlanmıştır. Buna göre a ve x ikilileri sırasıyla aşağıdaki seçeneklerden hangisi olabilir?
A) a = 1 ve x = 2
B) a = 0 ve x = 3
C) a = -1 ve x = 2,5
D) a = 2 ve b = -1
E) a = 3 ve b = 1
Çözüm: Taban da üs de pozitif olacaktır. Bu nedenle B, C ve D seçenekleri doğrudan elenecektir. Aynı zamanda taban da 1’den farklı olacaktır. Öyleyse A seçeneği de elenir. Cevap E seçeneğidir. Üs 1 olabilir. Sakınca yoktur.
Şimdi de biraz genel logaritma kuralları üzerinde duralım.
Logaritmada y = logab ise b = ay olur. Bunu yine aynı mantıklı şöyle düşünebiliriz: 3 üzeri kaç 9 eder? Cevap 2. Öyleyse log39 = 2 olur.
Logaritma İşlemler
Yukarıda logaritmanın tanım aralığı şartlarını verdik. Bu şartlar çok iyi öğrenilmelidir. Ancak bir de logaritmada işlem yapabilmek için bazı kurallarımız bulunmaktadır. Siz bunlara logaritma formülleri de diyebilirsiniz.
Aşağıda yer alan logaritma işlem kuralları çok ama çok iyi öğrenilmelidir.
- loga(x.y) = logax + logay
- loga(x/y) = logax – logay
- logaa = 1 olur. (üs ve taban aynı)
- loga1 = 0 olur. (üs 1 ise her zaman 0 olur.)
- alogbc = clogba burada a ile c yer değiştirebilir.
- alogax = xlogaa = 1 olur. 4. ve 5. kurallardan bu sonuç çıkıyor.
- logax = 1 / logxa eğer üs ve tabanın yerini değiştirmek istiyorsanız üstüne 1 bölü (1/) koymanız yeterlidir.
Doğal Logaritma (ln)
Logaritmanın tabanı e olursa bu logaritmaya doğal logaritma deriz. Bu kısaca ln diye gösterilir. Bunu gördüğünüzde korkmayın. logex = lnx olur. Onun dışında ekstra bir durum yoktur.
Örnek: 2.lne aşağıdakilerden hangisine eşittir.
A) 1
B) 2
C) 3
D) e
E) 2e
Çözüm: lne demek logee demektir. Yukarıda gördüğümüz kural gereği taban ve üs eşitse cevap 1 olur. Soruda 2lne dediği için cevap 2 olacaktır. Yani B seçeneğidir.
Bayağı Logaritma
Bazen logaritmanın tabanı 10 olur. Bu durumda buna bayağı logaritma deriz ve tabanı ayrıca belirtmeyiz. Birçok ölçün biriminde bu logaritma kullanıldığı için buna özel bir durum geliştirilmiştir.
Örneğin log2 gibi bir ifade görürseniz bu log102 demektir. Yine aynı şekilde log5 demek log105 demektir. Bazı bayağı logaritmaların değerini verelim.
- log10 = log1010=1
- log100 =log10102 = 2
- log1000 =log10103 = 3
- log10000 =log10104 = 4
- log100000 =log10105 = 5
Örnek: Log2 + log5 işleminin sonucu kaçtır?
A) 1
B) 2
C) 7
D) log7
E) 10
Çözüm: Yukarıda verdiğimiz kuralda gördük ki logaritmada tabanlar aynıysa toplamada üstler çarpılır. Öyleyse bu toplamın sonucu log10(5.2) = log1010 olur. Bu da 1’dir. Cevap A seçeneğidir.
Logaritmada Taban Değiştirme
Yukarıda verdiğimiz kurallar çoğu sorunun çözümü için yeterlidir. Sadece bazı sorularda taban değiştirmemiz gerekebilir. Bu tür soruları da taban değiştirmeyle yapabiliriz. Taban değiştirme şöyle yapılır:
Bir logaritmanın tabanı istediğimiz bir sayıya çevirmek istersek o tabanda üs sonra o tabanda taban olarak yazıp böleriz. Karışık geldiyse üzülmeyin. Örnek üzerinden çok daha basit gelecektir.
Örneğin log29 şeklinde bir logaritmamız olsun. Bunun tabanını 3 yapmak istersek yapmamız gereken hem 2 ile hem 9 ile yazıp üsttekini alttakine bölmektir. Bu da log39 / log32 şeklinde olur. Görüldüğü gibi logaritmayı 3 tabanına çevirdik.
Örnek: log37 = x eşitliği verilmiştir. Buna göre log79 ifadesinin x türünden eşiti nedir?
A) x
B) 2/x
C) x/2
D) 3x
E) 7x
Çözüm: log79 ifadesini 3 tabanında yazalım. Bu da log39 / log37 olur. log39 = 2 olduğuna göre değerimiz 2/x bulunur. Yani cevap B seçeneğidir.
Logaritmada Yazılıya Hazırlık Nasıl Olmalıdır?
Yukarıda bilmeniz gereken bütün logaritma kurallarını basit bir şekilde anlattık. Eğer yazılı sınavından yüksek not almak istiyorsanız ya da konuyu iyi öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken ana şey her kuralla ilgili örnek çözmektir.
Örnek sorular çözdükçe konuyla ilgili bilginiz artacak ve logaritma kurallarını daha iyi öğreneceksiniz. Tek başına kuralları ezberlemek size yeteri kadar fayda sağlamayacaktır.
Yukarıda verdiğimiz kuralları bir kağıda kendiniz yazın. Yazarken tekrar etmiş olursunuz. Sonra da test kitabınızdan logaritma sorularına bakıp yukarıdaki kurallardan birini nasıl uygularım diye düşünün. Kuralları kullandıkça daha çok kafanıza oturacaktır.
Son olarak şunu belirtelim ki kuralları öğrenseniz dahi bol tekrar yapın. Zamanla unutma veya karıştırma olabiliyor. Ancak gördüğünüz gibi hepsi kolay kurallardır.