Matematik Öğrenmek İçin Nasıl Çalışılmalı?
|Matematikle ilgili çeşitli problemler yaşıyor olabilirsiniz. Ya matematiği hiç bilmiyorsunuz ya da bildiğinizi geliştirmek istiyorsunuz. Matematik öğrenmek için nasıl çalışılmalı diyenler! kesin çözümü size bu yazıda sunacağız. Şunu belirtelim çözüm kolay ve yumuşak olmayacak, zor ve acılı olacaktır. Ama kararlıysanız aşağıdaki çözüm yöntemlerini uygulamanız size çok şey kazandıracaktır.
Bu ön yargıları yıktıktan ve negatif düşünce yapısından kurtulduktan sonra artık zihninizdeki pozitif matematik binasını baştan inşa etmeye hazırsınız demektir.
Seviyeniz Sıfır Mı? Temelden Başlayın!
Birçok öğrencinin temel eksiği seviye tespiti yapmamaktır. Önünüzde bir müfredat var ve hangi konu olursa olsun öğrenmeniz bekleniyor. Ancak durum şu ki temel konuları bilmeden yeni konuları öğrenmek neredeyse imkansız.
Peki seviyeniz gerçekten ne durumda? İşe buradan başlamak için 40 soruluk, her konuyu içeren bir matematik sınav denemesi çözün. Denemeyi süre tutarak ve ciddi bir şekilde çözün. Eğer 0 – 5 net arası yapıyorsanız seviyeniz sıfıra yakındır demektir. Bunda çekinecek bir durum yok, önce bunu tespit etmek gerekir.
Seviyeyi sıfır olarak tespit ettikten sonra temelden başlamanız gerekir. Temelden başlamak demek çarpım tablosundan başlamak demektir. Çarpım tablosunu tekrar edin. Ezber konusunda eksiğiniz varsa mutlaka tamamlayın.
Doğal sayı nedir, tam sayı nedir, rakam nedir, pozitif sayılar, negatif sayılar, tek ve çift sayılar, faktöriyel gibi matematiğin temel kavramları konusundan eksiğiniz kalmayacak şekilde çalışın.
İlgili yazı: Neden matematikten anlamıyorum?
İlk başta size bazı şeyler karmaşık gelebilir. Ancak bu temel kısmı halletmeniz çok önemlidir. Eğer temelde eksiğiniz varsa daha sonraki konularda zorlanmanız çok normaldir. Temel matematik bilgilerini gerekirse 100 kere tekrar edecek ve temel bilgileri oturtacaksınız.
En Önemli Konuları Öğrenin
İlk adım çok önemli. Başlangıç seviyesinde temelden başlamanız gerekir. Temeli hallettikten sonra ya da temel bilginiz zaten sağlamsa (5 netten fazla yapıyorsanız) en önemli ve temel matematik konularına çalışmanız gerekir.
Temel kavramlar, rasyonel sayılar, çarpanlara ayırma gibi konular matematiğin en temel konularıdır.
Bu konuları iyi öğrenmek ileri matematikte işlem yapmak için dahi çok önemlidir. Matematik bir bina gibidir. Alt katları bitmeden üst katları inşa edemezsiniz. Kimse size bunu söylemiyor olabilir ancak olayın anahtarı budur. Çarpanlara ayırma bilmeden trigonometride başarılı olmanız gerçekten çok zordur.
Bu arada çarpanlara ayırma konusunu basitçe anlattık. Mutlaka sitemizden de çalışmanızı tavsiye ediyoruz.
Denklem Kurmanın Önemi
Matematikteki soruların çoğu problem çözme üzerinedir. Problem çözmenin esası da problemi matematiksel bir şekilde ifade etmektir. Problemi matematiksel ifade etmeye de denklem kurma denir.
Denklem kurmak, denklem çözmekten bile önemlidir. Doğru kurulmuş bir denklemi çözmek sizin için zor olmayacaktır. Eğer ileri seviye denklemler kuramıyorsanız basit denklemler kurup çözün. Bu sayede temel denklemleri oturtmuş olursunuz.
İleri Konular Sonra!
Temel konuları iyice hallettikten sonra fonksiyonlar, kümeler, polinomlar, ikinci dereceden denklemler, trigonometri, limit, türev, integral gibi konulara da adım adım girebilirsiniz. Eğer seviyeniz yeterli değilse bu konuların kolay sorularını çözün.
Matematikte asıl olan işlem kabiliyetini geliştirmek için temel konulardan çok fazla soru çözmektir. Bunu yaptıktan sonra ileri konuları çok daha rahat öğrenirsiniz. En zor dediğiniz türev, integral gibi konular inanın temel matematik konularından bile kolaydır.
Matematikteki bütün konuları listeleyip eksik kalıp kalmadığına bakın. Bütün konular bitmelidir. Anlamadığınız konular hakkında bir bilenden destek almanız faydalı olabilir. Bazen dersi size anlatan kişi yarım saat içerisinde size gösterdiği bir şeyle yolunuzu aydınlatabilir.
Kendinizi Sürekli Test Edin
Matematik öğrenmek için nasıl çalışılmalı diyorsanız önemli aşamalardan biri de ilerlemeyi takip etmektir. Bunun için yapmanız gerekli olan şey çok basit: Süreli denemek çözmek.
Deneme çözerek ve süresine riayet ederek netlerinizi hesaplayın. Her denemedeki netlerinizi not edin. Arada düşüşler olabilir. Her denemede matematik netleriniz artmaz. Önemli olan genel bir artış yakalayabilmektir. Genel bir artış varsa doğru işler yapıyorsunuz demektir. Artış göremiyorsanız mutlaka konularda eksikleriniz kalmıştır.
Belli bir seviyeden sonra tekrar yapmayı eksik konulara göre sürdüreceksiniz. İki deneme art arda bir konudan yanlış yapıyorsanız hiç başka neden aramayın. O konuda eksiğiniz var demektir.