Muhabir Nasıl Olunur?
|Günümüzde haber kavramı internetin çıkmasıyla birlikte şekil değiştirmiştir. Ancak haber toplamak önemini korumaktadır. Bu kadar bilginin dolaştığı bu çağda bilgiyi kaynağından elde etmemizi sağlayanlar ise muhabirlerdir. Bu açıdan muhabirlik önemli bir meslektir. Bu yazıda muhabir nasıl olunur anlatmaya çalışacağız.
Muhabir olayları haberleştiren kişidir. Gazeteci ya da haberci olmanın ana basamağı muhabirliktir. Bu nedenle gazeteci nasıl olunur merak edenler için de bu yazı önem arz etmektedir.
Muhabirlik mesleği temelde bilgi toplamak üzerinedir. Uzmanlık alanlarına göre adli muhabir, savaş muhabiri, magazin muhabiri ya da spor muhabirliği gibi muhabirlik türleri meslek olarak seçilebilir. Ya da bütün bunları kapsayan genel muhabirlik de yapılabilir.
Muhabir Olmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Muhabir olmak istiyorsanız ve henüz üniversite okumamışsanız üniversitede muhabirlikle ilgili bir bölüm okumanız gerekir. Gazetecilik bölümü genel olarak bu iş için oluşturulmuş 4 yıllık bir üniversite bölümüdür. Bu bölümden mezun olunca muhabir olabilirsiniz. Muhabir olmakla gazeteci olmak arasında farklar olsa da benzer anlamlarda kullanılmaktadır.
Eğer muhabirlik mesleğini yapmak istiyorsanız ille de bu bölümü okumak zorunda değilsiniz. Sinema ve televizyon bölümü, medya ve iletişim bölümü ya da psikoloji ve sosyoloji gibi doğrudan alakalı olmayan bölümler okumanız da yeterlidir. Ancak doğrudan gazetecilik ya da medya okumak sizin mesleğinizle daha alakalı olacaktır.
Bunlardan hiçbiri okumasanız da olur. Fakat bilgi gerektiren bir iş olduğu için en azından ilgi duyduğunuz bir alanda üniversite okumanızı ve kendinizi mutlaka geliştirmenizi öneriyoruz.
Muhabirliğe ilgi duyuyorsanız üniversite yıllarından itibaren medya kuruluşlarında staja başlayarak sektöre giriş yapın. Okulu bitirmeyi beklemeyin. Çünkü muhabirlik gibi meslekler usta çırak ilişkisi içerisinde gelişen mesleklerdir. Mutlaka bir medya kuruluşunda düşük ücretle de olsa yarı zamanlı çalışmaya başlayın.
Mezun olunca tam zamanlı çalışmaya geçmeniz bu şekilde daha kolay olur. Ayrıca meslekte tecrübe ve bilgi arttıkça maaş konusunda da daha avantajlı olursunuz.
Muhabirlik Maaşları Nasıldır?
Türkiye’deki her alanda olduğu gibi gazetecilik ve habercilik alanlarında da maalesef ihtiyaç duyulandan fazla öğrenci mezun oluyor. Bu durumda iş bulma ciddi bir sorun haline gelmektedir. Bir sektörde çok çalışmak isteyen olunca maaşlar düşmektedir.
Ancak belirli bir bilgi ve tecrübe sahibi seçkin muhabirler güzel maaşlar alabilmektedir. Maaş konusunda bu nedenle net bir rakam vermek doğru değildir.
Muhabir olmak istiyorsanız iyi medya kuruluşlarının yüksek seviyeli çalışanları olmayı hedeflemeniz gerekir. Bu sayede yüksek maaş alabilirsiniz. Başlangıç seviyesinde ise maalesef hangi mesleği yaparsanız yapın düşük bir maaş alırsınız.
İlk başladığınızda iyi bir maaş almak istiyorsanız kamu kuruluşlarına girmeniz gerekir. TRT, Anadolu Ajansı gibi kamu kurumlarında maaşlar oldukça iyidir.
İyi Bir Muhabirin Özellikleri Nelerdir?
Yukarıda belirttiğimiz gibi muhabir olmak istiyorsanız iyisini olmayı hedeflemelisiniz. Aslında bu durum neredeyse her meslek için geçerlidir.
İyi bir muhabirin özellikleri şöyle sıralanabilir:
- Mümkünse muhabirlik eğitimi almış olmalıdır. Üniversitede değilse de bir kurs ile iletişim tekniklerini öğrenmelidir.
- Haber muhabirliği yaparken girişken olmak önemlidir. Cesur, atılgan ve çalışkan olmalıdır.
- Doğrudan şaşmalı, bilginin kaynağına inerek doğru bilgiye ulaşmaya çalışmalıdır.
- Gazeteciliğin evrensel niteliklerine sadık olmalı, hiçbir çıkar uğruna bilerek yanlış bilgi sunmamalıdır.
- Araştırmaya istekli ve okumayı sevmelidir. Bilgiyi edinme konusunda sabırlı ve inatçı olmalıdır.
- Televizyon veya radyo gibi işitsel medya ortamlarında çalışacaksa diksiyonunun iyi olması büyük bir avantaj sağlayacaktır.
- Yükselmek ve uluslararası düzeyde çalışmak için mutlaka İngilizce bilmelidir. Özel bir ülke hakkında çalışacaksa oranın dilini iyi bilmelidir.
Spor muhabiri, savaş muhabiri ya da magazin muhabiri olmaya bakmaksızın haberciliğin evrensel kurallarına uymanız beklenir. Bu konuda muhabirlik türleri arasında fark olmamalıdır.
Kendi Başıma Muhabir Olabilir Miyim?
Günümüzde teknolojik imkanların artmasıyla artık serbest gazetecilik ya da serbest muhabirlik gibi kavramlar giderek yaygın hale gelmiştir. Herhangi bir medya kuruluşunda tam zamanlı iş bulamadığınızı düşünün. Ya da iş bulabiliyorsunuz ama medya kuruluşlarının çalışanı olmak size doğru haber yapma konusunda engel teşkil ediyorsa bu durumda serbest muhabirliği düşünebilirsiniz.
Serbest gazetecilikte esas olan şey haberi bireysel olarak kendi imkanlarınızla elde etmektir. Kendi imkanlarınız medya kuruluşlarından daha dar olduğu için bu durumda daha fazla çaba göstermeniz gerekecektir.
Haberi ya da bilgiyi elde ettikten sonra bunu ya medya kuruluşlarına belirli bir ücret karşılığında satarak para kazanabilirsiniz. Ya da belirli bir tecrübe kazandığınız taktirde kendi kurduğunuz bir internet kanalı yoluyla bu bilgileri aktarıp reklam yoluyla da gelir elde edebilirsiniz. Ancak bu yöntemler her zaman sanıldığı gibi kolay olmamaktadır.
Eğer sektöre yeni giriş yapıyorsanız tek başınıza çalışmaktan çok iyi bir ekibin parçası olmaya çalışmanızı öneriyoruz. Bu şekilde iyi bir haberci olmanız da daha hızlı olacaktır.