Neden Azmimizi Yitiriyoruz?

azmi yitirmekÇalışmak başarılı olmanın tek anahtarıdır. Bunu hepimiz biliyoruz zaten. Bizi çalışmaya iten şey ise bir konuya karşı duyduğumuz istektir. Bu istek bizde azim oluşturur. Azim aslında yılmadan, usanmadan daimi surette çalışmak demektir. Ancak şunu görüyoruz ki büyük bir hırsla bir şeye başlıktan sonra o şeyle ilgili azmimiz kısa sürede sönüyor. Sonra neden azmimizi yitiriyoruz diye merak ediyoruz.
Azmimizi yitirmemiz demek çıktığımız yolu yarıda bırakmamız ve emeğimizi boşa götürmemiz demektir. Azmin yitirilmesini önlemek için bunun nedenini öğrenmemiz gerekmektedir.

İnsanların azmini yitirmesi azmi oluşturan nedenlerin ortadan kalkmasıyla gerçekleşir. Mesela yeni bir araba almak isteyen biri o heyecanla para biriktirmeye başladığı an her şey yolunda gitmektedir. Ancak parayı biriktirme sebebi olan araba alma isteği öldüğü zaman para biriktirme konusundaki azmini de yitirir.  İstekten çok heyecan bu işte belirleyici rol oynar. Mesela üniversite sınavını kazanmak isteyen biri önüne bir hedef koyar ve o hedef doğrultusunda ders çalışmaya başlar. Ancak birkaç gün içinde o çalışma azmini yitirir. Bunun nedeni önünde hedef olmaması değildir. Asıl neden hedefe duyulan heyecanın zamanla azalmasıdır.

Azimli olduğunuz zaman hedefe kitlenmiş durumdasınız. Azminizi yitirmemek için o hedefin sizi heyecanlı tutmasını bekleyemezsiniz. Bunun için kendinize sözler verecek, prensipler oluşturacak ve bu prensipleri birer namus meselesi gibi önemli sayacaksınız. Aksi taktirde her hafta yeni kararlar veren, bu kararların hiçbirini gerçekleştiremeyen birine dönersiniz.

Azmimizi yitirmemizin bir nedeni de azmimize çok fazla şey yüklememizdir. Birçok şeyi ayna anda isteme insanda kafa karışıklığına neden oluyor. Bir şeyi yapmaya azmettiğimiz o yüksek heyecanlı zamanlar vücudun dikkat ve konsantrasyon seviyesinin en yüksek olduğu zamanlardır. İnsan bedeni zihinsel olarak bu duruma ayak uydurmak istemez. Bu nedenle zamanla heyecan duyulan şeyleri elemeye başlar. İşte siz buna dikkat etmediğiniz zaman “azminizi bölmüş” oluyorsunuz.

Bir diğer mesele de her şey için bir başlangıç noktası, bir işaret beklemektir. Bir şeyi yapmanız gerekiyorsa hemen başlamalısınız. Üzerinde büyük fikirler yürütmek, sonra o fikirleri başkasına da onaylatmak, sonra tekrar tekrar ele almak size vakit kaybettirir. Bunların farkına varırsanız ve hedef odaklı, prensipli, sabırlı çalışmalarda bulunursanız başarılı olursunuz.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 + 5 =