Paratroid Bezler (Glandula Parathyroidea)
|Paratroid bezler, tiroid bezinin arka üst kısmında bezi saran kapsül içinde bulunur. Genelde sağda ve solda olmak üzere ikişer adet bulunur ama bazı insanlarda bu 4-10 arasında sayıları değişebilir. Mercimek kadar boyutu vardır ve rengi sarı-kırmızıdır. Aman ha Fenerliler sizde öğrenin bu konuyu. 🙂 Salgıladığı Parathormon sayesinde kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenler.
Parathormon: Kandaki kalsiyum seviyesini yükseltir. Daha doğrusu yükseltici bir etkiye sahiptir. Kandaki kalsiyum oranı azaldığında parathormon devreye girer. En önemli iki özelliği;
- Kalsiyum ve fosfor salınmasını hızlandırır. Kana geçişini sağlar.
- İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilimini hızlandırır.
Eğer parathormon fazla salgılanırsa. Kemiklerimiz çok esnek olurdu ve kolayca bükülüp kırılabilirdi. Bunun sebebi ise Parathormon olmadığı zaman kemikteki gerekli olan kalsiyumun da kana verilmesi.
Kalsitonin: Parathormona zıt olarak çalışır. Kandaki kalsiyum seviyesini düşürür. Kandaki kalsiyum seviyesi normalin üstüne çıktığı zaman Parathormon yavaşlar ve Kalsitonin çalışmaya başlar.
- İnce bağırsaktan kalsiyum emilimini yavaşlatır. Bu sayede kandaki kalsiyum miktarının düşürmesinde yardımcı olur.
Gördüğümüz gibi sistemimiz aslında hep uyumlu halde çalışıyor. Birisi görevini yapmasın, az yapsın hop! Bütün sistem çöküyor. Bu yüzden siz siz olun kendinize iyi bakın! Görüşmek üzere. 🙂
Paratroid Bezler (Glandula Parathyroidea) Anatomi konusunu işledik. Sırada Adrenal Bezler var.